Увезено 5.555 возила више него лани

nezavisne.com
Увезено 5.555 возила више него лани

Бањалука, Дервента - У првих пет мјесеци ове године у БиХ је увезено 5.555 аутомобила више него у истом периоду прошле године, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У Одјељењу за комуникације и међународну сарадњу УИО, кажу да је од почетка ове године до краја маја увезено укупно 32.111 возила, од чега је 27.119 половних и 4.992 нова возила. Док је у истом периоду прошле године, односно у првих пет мјесеци 2017. године увезено укупно 26.556 возила, од чега су 21.940 половна и 4.616 нових четвороточкаша.

Додали су да је укупан број увезених возила током цијеле прошле године био 70.976 возила, од чега су 60.079 била половна и 10.897 нова возила.

“Сва роба се сврстава према царинској тарифи, а не марки возила или робе. Али увидом у базу може се лако закључити да се највише увозе возила марке VW, мерцедес, BMW, ауди, шкода, пежо и ситроен, а земље поријекла су најчешће земље произвођачи управо ових аутомобила”, рекли су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Жељко Василић, продајни радник у ауто-салону “Браћа Ђукић” Дервента, каже да су ове године повећали увоз половних возила за 30 одсто у односу на прошле године.

“Примјетно је да је и потражња нешто већа у односу на прошлу годину. Не могу тачно да тврдим да ли је потражња повећана због наше веће понуде или због нечег другог, али током ове године и путем интернета имамо далеко више упита него претходне”, рекао је Василић и истакао да су веће интересовање и потражња купаца сигурно резултирали и већим увозом аутомобила.

Он каже да су увијек била продаванија половна возила него нова, али да се током ове године то посебно осјети.

“Возни парк у БиХ је застарио. Људи ипак обнављају возни парк и купују нешто новија возила него што су имали. Највише се траже и најпродаваније су мање класе и мање средње класе аута, у 70 одсто случајева су то возила око15.000 КМ, док се она скупља мање продају”, истакао је Василић.

Додао је да је интересовање за возила у БиХ све шареније, те да се за разлику од ранијих година, када се искључиво тражио VW, данас траже и други произвођачи, те да то више није мјеродавно.

“Највјероватније на такве одлуке утиче цијена возила. На нашем тржишту су се добро пробила и француска возила, јер у односу на њемачка су доста повољнија. Људи су раније имали фобију према 'французима', да су то скупи дијелови и одржавања, а данас су се њихова аута пробила у прве редове по питању продаје”, рекао је Василић.

Како су економски аналитичари раније рекли, ауто-бизнис је постао озбиљан дио активности трговаца у БиХ, те домаћи увозници углавном раде у сарадњи с кућама у Западној Европи, па је то све скупа ланац повезаних активности, гдје попуст на једној страни изазива интерес за куповину на другој, те да у Европској унији постоје и бенефиције које се дају за продају аутомобила, да не остају непродати.

Увезен порше вриједан скоро пола милиона КМ

За најскупље увезени аутомобил у БиХ од почетка године, порше-911 ГТ2 купе, поносни власник је морао издвојити 443.175,43 КМ, те 75.363,28 КМ дажбина. На другом мјесту најскупље увезених аутомобила је такође порше, али модел 991 ГТ2 купе, за који је један од бх. грађана издвојио нешто мање новца, односно 439.304,91 КМ, те 74.790,29 КМ дажбина.

“Фераријев” модел Ф142 488 спајдер налази се на трећем мјесту по скупоцјености увезених аутомобила у БиХ у овој години, а он је коштао 420.704,45 КМ са дажбинама од 71.562,26 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана