Уштеђевине “узидали” у некретнине

Милијана Латиновић
Уштеђевине “узидали” у некретнине

БАЊАЛУКА - Просјечна цијена квадрата у Српској у другом тромјесечју ове године била је виша за 53,2 одсто у односу на исти период лани, али је упркос томе продато чак 30 одсто више нових станова, а трговци некретнинама кажу да купци махом кров над главом плаћају готовином.

Према подацима Републичког завода за статистику, у другом тромјесечју ове године продато је укупно 568 нових станова, од чега 179 у Бањалуци. Статистичари су израчунали да је просјечна цијена квадрата у наведеном периоду ове године у Српској износила 2.620 марака, док је у граду на Врбасу просјечна цијена износила 3.627 марака по квадратном метру.

У агенцијама за промет некретнинама истичу да имају пуне руке посла упркос расту цијена и наглашавају да је све више оних који плаћају готовином.

- Долази нам много људи из иностранства са уштеђевинама или су отишли у пензију, добили отпремнине и желе тај новац да уложе у некретнине. Није да нема и оних који се кредитно задужују да би купили стан, имали смо у протеклих 15 дана три купца који су поднијели захтјев за кредит, али је тренутно више оних који имају готов новац - рекла је власница бијељинске агенције “Сим некретнине” Јована Деспотовић.

Нагласила је да су најтраженији станови од 40 квадрата до 50 квадрата.

- Цијена станова у изградњи у Бијељини креће се од 1.800 до 2.700 марака по квадрату у зависности од зоне. Локација диктира цијену. Завршен нов стан те квадратуре немогуће је наћи, можда понеки од око 70 квадрата, а све остало се распродаје и прије него што инвеститори поставе темеље зграде - појаснила је Деспотовићева.

Ситуација је иста и на југу Српске, а власник агенције “Твико некретнине” Васо Милић рекао је за “Глас Српске” да нове станове махом пазаре Требињци расути преко океана.

- Интересовања има. Углавном купују наши људи који живе у Канади, Америци и Аустралији и најчешће плаћају готовином. У наредних годину, двије у Требињу ће се градити око 300 станова. Цијена се креће од 2.300 марака по квадрату па навише - рекао је Милић, додајући да се највише траже гарсоњере и једнособни станови.

Куће

Васо Милић је испричао да у Требињу ријетки купују нове куће, док оне старе, камене доносе добру зараду.

- Куће су баш јефтине, пет квадрата кошта колико квадрат стана, али купаца нема - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана