“Успаване” фирме дугују 172 милиона

Милијана Латиновић
“Успаване” фирме дугују 172 милиона

БАЊАЛУКА - Предузећа у стечају и ликвидацији дугују готово 172 милиона марака Пореској управи Републике Српске, а на листи највећих дужника прво мјесто и даље припада зворничком предузећу “Бирач” са дугом од 33,7 милиона марака.

Према подацима Пореске управе у врху листе дужника су још Фабрика цијеви “Унис” из Дервенте која дугује више од 16 милиона, потом “Неимарство” из Требиња са дугом од 7,6 милиона, добојски “Трудбеник” са дугом 7,5 милиона и Земљорадничка задруга “Ратко Перић” из Прибоја у Лопарама са дугом нешто већим од пет милиона марака.

У Управи наводе за “Глас Српске” да се од укупног износа дуга, на пријављена потраживања од пореских обвезника у стечају односи 160,6 милиона марака.

- Пријављена потраживања пореских обвезника у поступку ликвидације износе 11,27 милиона марака - навели су у Пореској управи.

Истичу да је ова управа до сада поднијела 55 захтјева ради утврђивања услова за покретање стечајног поступка.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић каже да је осим нагомиланих дугова још већи проблем то што стечајеви предуго трају.

- Из искуства кроз предузеће у којем радим, а које је повјерилац у неким предузећима у стечају, знам да ти процеси предуго трају. Повјериоци веома тешко долазе до новца чак и када се одређена средства прикупе на рачунима. Обично се ти стечајни поступци заврше тако што се након дугогодишњег процеса успију намирити искључиво адвокати који воде те процесе. Сматрам да стечај треба скратити колико год је то могуће - рекао је Мијић.

Стечајни управник Небојша Матић појашњава за “Глас Српске” да стечајни поступци трају дуго због парничних поступака.

- Водио сам до сада више од 30 стечајних поступака и ни у једном случају није се десило да нема парничних поступака. У просјеку стечај траје од годину до шест, а најдужи стечај који сам водио трајао је осам година - рекао је Матић који води стечај у бијељинској “Шећерани” којем се након шест година назире крај.

Додао је да када је ријеч о том предузећу, преостала су му још два судска спора, један на 12, а други на 2,5 милиона марака.

Матић је рекао да је немогуће да поступак траје краће од шест мјесеци.

- Мора да прође рочиште за испитивање потраживања, пријаве потраживања, главна диоба и у идеалним ситуацијама можда се и оконча за пола године - објаснио је Матић.

Прво рочиште

Небојша Матић је рекао да би према законским прописима стечај требало да траје минимално годину, а максимално двије године, али да у пракси то често није тако.

- Примјера ради, након што је отворен стечај у предузећу “Сава” из Бијељине прво рочиште заказано је тек након 14 мјесеци - рекао је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана