Услови за улазак у Швајцарску забринули транспортне фирме из БиХ: Нове мјере гомилају губитке превозника

Јелена Станић
Услови за улазак у Швајцарску забринули транспортне фирме из БиХ: Нове мјере гомилају губитке превозника

БАЊАЛУКА - Нове епидемиолошке мјере Швајцарске, према којима сви који улазе у ту земљу морају имати негативан ПЦР тест на вирус корона, утицаће на кашњење испорука робе, али и мањи број путника што ће, како кажу превозници, само повећати њихове губитке који се гомилају од почетка пандемије.

Новим правилима у Швајцарској предвиђено је да се, осим негативног теста при уласку, путници морају и други пут тестирати након четири до седам дана уколико остају у тој земљи. 

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић тврди да ће нова правила додатно погоршати ионако тешку ситуацију превозника у Српској, али и у БиХ.

Према његовим ријечима, све ће то отежати и спољнотрговинску размјену робе између БиХ и осталих земаља, због чега ће највише бити погођени привреда, превозници, а на крају и грађани.

- Не знамо каква ће бити организација на граничним прелазима, колико ће трајати преглед тестова, те колике ће се гужве формирати. Међутим,  извјесна су дуга чекања на границама - каже Грбић за “Глас” додајући да забрињава то што постоје наговјештаји да ће сличне мјере попут Швајцарске донијети и поједине земље Европске уније.

Предсједник Одбора Удружења за међународни и међуентитетски путнички саобраћај при Спољнотрговинској комори БиХ Дејан Мијић очекује да ће мјере које је донијела Швајцарска утицати на смањење броја путника код домаћих превозника који саобраћају ван граница БиХ.

- Вјероватно ће се поједини превозници одлучити на додатну редукцију броја полазака, чак и на престанак вожње ако се утврди да нема заинтересованих за путовања - рекао је Мијић за “Глас”.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, обим превоза путника у јавном друмском превозу у БиХ је лани остварен са само 41,20 одсто у односу на 2019. годину, док је обим превоза путника у јавном друмском превозу у првих шест мјесеци 2021. године остварен са само 42,60 одсто у односу на првих шест мјесеци 2019. године.

- Из ових података јасно се види да превозници у БиХ трпе енормну штету, а да помоћ надлежних није ни приближно довољна за покриће високих губитака - наводе у комори. Додају да мјере које спроводе друге државе, у конкретном случају Швајцарска, имају и те­ како утицаја на превознике у БиХ.

- У вези са евентуалним увођењем сличних мјера и у другим државама, не можемо егзактно утврдити колике би посљедице имале, међутим, сигурно је да ће евентуално увођење оваквих мјера имати висок утицај на пословање привреде БиХ, кашњење у испоруци робе, евентуално раскидање уговора, као и друге штетне посљедице - наводе у комори.

Одлив возача

Никола Грбић казао је да проблем домаћим превозницима представља одлив радне снаге, јер све више професионалних возача одлази да ради за иностране фирме.

- То је жалосно, али је чињеница - истакао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана