Управа крчми имовину “Униса”

Милијана Латиновић
Управа крчми имовину “Униса”

ДЕРВЕНТА - Управа Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте намјерава да данас извезе из предузећа преосталих 530 тона репроматеријала, иако према закону то не би смјели јер је у току предстечајни поступак.

У документу који је управа тог пропалог предузећа доставила служби обезбјеђења “Униса”, а у који је увид имао и “Глас Српске”, у намјери да несметано извезу траку из круга фабрике, директор Душан Живковић се за обављање тог посла позива на одлуку суда.

- На основу пресуде Окружног привредног суда Добој од 23. септембра ове године, директор фабрике шавних цијеви доноси одлуку/наредбу служби обезбјеђења фабрике да пусте излазак робе власнику “Гранитал” из Бијељине - наведено је у том документу.

Предстечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић каже да је овај потез управе предузећа кршење Закона у предстечајном поступку.

- Директор ради како он хоће и сигурно ћемо поднијети извјештај тужилаштву. Закон забрањује да се износи имовина док траје поступак - рекао је Ђурђевић.

Адвокат који заступа раднике “Униса” Драган Толимир истиче за “Глас Српске” да је ријеч о злоупотребама.

- У предстечајном поступку се мора донијети одлука да ли ће се наставити пословање или неће, те у оквиру одлуке направити план из кога се види да се не оштећују повјериоци и тек онда обављати те послове. Међутим, како ништа од наведеног није урађено, извлачење робе из “Униса” је противзаконито - појаснио је Толимир.

Са друге стране, Живковић каже да је “Гранитал” руско-српска фирма која је тужила “Унис” за 530 тона њихове робе.

- Суд је донио одлуку да се роба мора вратити власнику и ја сам на основу тога затражио од обезбјеђења да омогући узимање робе. Та роба је затечена у “Унису” у предстечајном поступку, али није наша - рекао је Живковић. Додао је да не зна да ли је то по закону, те да поступа према одлуци суда.

- Предстечајни управник ме упозорио да ово није по закону и рекао да направим како хоћу, а ја се само позивам на суд. Организоваћу да роба данас буде испоручена власнику - додао је Живковић.

Огорчени радници те фабрике страхују да управа предузећа неће стати на овоме, те да ће раскрчмити и осталу имовину.

- Постоје индиције да управа намјерава да из фабрике извуче и преосталих 200 или 300 тона цијеви - рекла је предсједница Синдикалне организације “Униса”

Радослава Миланковић и додала да се запосленима уопште више не обрачунавају плате, нити се онима који су стекли услове за пензију обрађују подаци како би се могли пензионисати.

Захтјев за покретање стечаја у некадашњем дервентском гиганту доставила је у фебруару Нова банка Бањалука, један од највећих повјерилаца у тој фабрици.

Окружни привредни суд Добој је почетком априла покренуо претходни стечајни поступак како би било утврђено да ли постоји основ за покретање стечаја
 

Жалба

Лазо Ђурђевић каже да је управа “Униса” поново уложила жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци, те да не зна када би се коначно цијела ситуација могла ријешити.

- Припремио сам одговор на жалбу и послао суду, видјећемо каква ће бити њихова одлука - рекао је Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана