“Унис” поново у рукама “Фрукта трејда”

Анита Јанковић Речевић
“Унис” поново у рукама “Фрукта трејда”

БАЊАЛУКА - На четвртој лицитацији за продају имовине дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају за купца је поново проглашена компанија “Фрукта трејд” која би у наредних 30 дана требало да уплати 12,19 милиона КМ како би некадашњи гигант прешао у њено власништво.

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић наводећи да су се на јучерашњем јавном надметању одржаном у Окружном привредном суду у Добоју појавила три заинтересована купца.

- Два понуђача, односно фирме “Новић” и “Грмуша монт” нису доставиле банкарске гаранције које су захтијеване скупштинском одлуком предузећа, тако да је само један купац, односно компанија “Фрукта трејд” испунила све лицитационе услове. Обезбиједили су све потребне папире, уплатили котицазију, обезбиједили банкарску гаранцију тако да су проглашени за купца. Надам се да ће продаја “Униса” коначно имати епилог - рекао је Даниловић.

Он је навео да “Фрукта трејд” има рок од 30 дана да уплати 12,19 милиона КМ, за колико је понуђена сва имовина пропалог предузећа. 

- Да ли ће уплатити новац или одустати као прошли пут, видјећемо. Надам се да ће банкарска гаранција коју су обезбиједили уозбиљити ову причу. Постоји могућност и да два друга понуђача приложе приговор јер нису били задовољни исходом лицитације - навео је Даниловић. 

Власник компаније “Фрукта трејд” Душко Рељић увјерава да ће се овај пут понијети као одговорни купци и уплатити новац.

- Овај пут цијена је била реална, а лицитација она права уз гаранцију банке коју смо ми доставили у висини од 20 милиона марака. Када стечајни управник донесе рјешење о купопродаји банка ће новац уплатити и са задовољством могу рећи да је “Фрукта трејд” нови власник “Униса” - рекао је Рељић за “Глас Српске”.

Говорећи о корацима у будућности, Рељић каже да у плану имају поновно успостављање производње у некадашњем дервентском гиганту.

- Настојаћемо обновити производњу и пустити у рад фабрику, наравно ако све буде текло по плану и ако се други фактори посложе, попут међународних и економских - казао је Рељић. 

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина. Три лицитације су пропале, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач, трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

На трећој лицитацији која је одржана почетком октобра 2022. године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду.

И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Мешетарење

Драган Даниловић раније је рекао да је одустајање од куповине дервентске компаније “Фрукта трејд” и “Феромастер”, коштало 200.000 КМ које су изгубили по основу уплаћених котизација.

- Раније понуде нису биле озбиљне, али су и мешетарењем изгубили новац - казао је Даниловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана