“Унис” иде у стечај

Милијана Латиновић
“Унис” иде у стечај

Бањалука - Радници Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте јуче су донијели једногласну одлуку да буде покренут стечај у овом предузећу, јер ниједан од захтјева који су давно ставили пред управу није испуњен.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту ступили су у генерални штрајк 11. октобра прошле године, тражећи од управе предузећа исплату заосталих плата, уплату доприноса и осталих накнада.

Међу 160 запослених у “Унису” који мјесецима траже своја права је и 12 радника који је одавно требало да добију статус пензионера, али због неизмирених обавеза за доприносе не могу да буду пензионисани.

Иако су из управе некадашњег гиганта стизала увјеравања да ће сви захтјеви радника бити испуњени, на рачуне запослених није легла ниједна марка.

Предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић рекла је за “Глас Српске” да су радници управи до сада дали и превише рокова и да је крајње вријеме да њихова агонија буде окончана.

- Обећавали су нам да ће бити неки кредит, да ћемо добити све, међутим ништа нам нису обезбиједили. Управа нема никакво рјешење за нас и једногласно смо донијели одлуку да предузеће иде у стечај - рекла је Миланковићева.

Адвокат који заступа раднике “Униса” Драган Толимир рекао је за “Глас Српске” да ће у идућих неколико дана припремити захтјев за стечај и упутити га у Привредни суд у Добоју.

- Реално основа за стечај има. Потраживања радника су велика и до сада је много манипулисано њиховим правима. У тренутку када је требало да наплатимо претходна дуговања, брзопотезно је отворен поступак реструктурирања предузећа, а радницима до данас ни марка по том основу није исплаћена - рекао је Толимир и додао да се нада да није баш све што вриједи извучено из предузећа и да отимачина неће бити настављена.

Већински власник “Униса” Горан Томић каже да је у припреми огроман посао, да су у Дервенту довели највећи руски металуршки завод, те да је у фабрику стигла сировина вриједна 11 милиона марака.

- Посао треба да буде покренут, али радници су упорни у томе да неће да раде док не буду обезбијеђена та средства. Тешко добијамо подршку банака у овом тренутку, иако мислим да смо се приближили договору. Логично је да то помогну домаће банке, јер ће се радити о огромном извозу за Републику Српску. Покушаћемо и са иностраним банкама, али биће много теже. Чинимо напоре да то изведемо до краја, а овај притисак са њихове стране није фер, са њим ништа не добијају - рекао је Томић и додао да је овај потез радника беспотребан, те да су у току и преговори са једном руском банком да би дошли до новца и измирили потраживања запослених.

Прошле године стечај у “Унису” затражила је и Нова банка, да би наплатила своја потраживања.

Пеулић

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић каже да су га радници “Униса” обавијестили о својим намјерама, те да разумије њихове потезе.

- Радници чекају од данас до сутра и не могу више. Одлука о стечају је очекивана, јер многи радници живе управо од те плате коју треба да добију у “Унису”. Знам да не могу више - рекао је Пеулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана