Укидањем царина БиХ само на губитку

Јелена Бјелица
Укидањем царина БиХ само на губитку

Бањалука - Иако ће почетком сљедеће године бити укинуте царине на увоз одређених производа, њихова цијена на тржишту неће бити нижа, због чега ће БиХ бити на двоструком губитку, сматрају економисти.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да је суштина потписаног споразума о укидању царина да се смањи цијена тих производа на тржишту БиХ.

- Међутим, цијене производа на које су до сада укинуте царине остале су непромијењене, што значи да неће бити јефтинији ни ови производи на које ће бити укинуте царине од 2013. Елиминисањем царина с једне стране је на губитку буџет БиХ, а са друге стране становници, који неће добити јефтиније производе - казао је Хасић.

Истакао је да се поставља питање чему споразум о укидању царина на одређене производе ако нема споразума о снижавању њихових цијена на тржишту БиХ.

- Домаћи произвођачи су изложени знатно оштријој конкуренцији. Нема значајнијег ефекта од укидања царина осим либерализације трговине. Требали смо да добијемо широку лепезу производа и да то првенствено утиче на смањење цијена. Али ти производи се и даље продају по истој, па чак и већој цијени - нагласио је Хасић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, из године у годину све су мањи приходи од царина и од 2007. године троструко су умањени. Упркос томе становници БиХ нису осјетили никаква умањења цијена на тржишту, него су производи све скупљи.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић је истакао да је највећи пад прихода од царина забиљежен 2009. године када је у потпуности укинута царина на готово 90 одсто производа, који се увозе и имају поријекло из ЕУ.

- Томе у прилог говори чињеница да су у 2007. години приходи од царина износили 655 милиона КМ, у 2008. години 650 милиона КМ, а у 2009. години 345 милиона. У 2010. години приходи од царина износили су 302 милиона КМ, прошле године 281 милион КМ док у првих десет мјесеци ове године приходи од царина износе 188 милиона КМ - казао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, укидањем царина почетком сљедеће године не може се очекивати смањење цијена.

- Од почетка примјене Привременог споразума о трговини и трговинским питањима између БиХ и ЕУ, од 1. јула 2008. године, није дошло до значајнијег смањења цијена производа на које је у међувремену укинута или смањена царина. Формирање цијена на тржишту у БиХ је слободно и искључиво од понуде и потражње у датом моменту зависи колике ће бити цијене одређених производа - рекао је Ковачевић.

Од 1. јануара идуће године царине ће бити укинуте на увоз половних аутомобила, текстила, драгуљарских предмета и предмета од злата, бензина, моторних уља, одређених врста хране из ЕУ.

Царине ће између осталог, бити укинуте на одређене млијечне производе, попут јогурта и млијечних намаза, на телеће и јунеће месо, на празилук, парадајз, одређене врсте џемова, мармелада и сокова, као и на кафу са и без кофеина, одређене текстилне производе, попут капута, огртача, одијела од вуне, јакни, сакоа и панталона.

Остају царине

С циљем заштите домаће производње, на одређене врсте производа који имају поријекло из ЕУ царине нису укидане. 

- Ријеч је углавном о пољопривредним производима као што су одређене врсте воћа, вишње, малине, рибизле, бруснице, купине, лубенице, грожђе, одређене врсте поврћа као што је патлиџан, пасуљ, грашак, целер, мрква, кромпир као и на одређене врсте меса и производа од меса, те млијека и млијечних производа и шећер - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана