УИО БиХ сертификован за издавање дигиталног квалификованог потписа: Превозници брже и јефтиније до одредишта

Данијела Бајић
УИО БиХ сертификован за издавање дигиталног квалификованог потписа: Превозници брже и јефтиније до одредишта

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) постала је сертификовано тијело у БиХ за издавање дигиталног квалификованог потписа, који ће замијенити класични потпис и печат у службеној комуникацији приликом пружања електронских услуга пословној заједници.

Ријеч је о великој реформи у БиХ која ће, како су истакли у УИО, пословној заједници омогућити да сва своја права и обавезе оствари много брже, једноставније и јефтиније, искључиво електронским путем. Рјешењем Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара УИО је акредитован и уписан као квалификовани овјерилац у БиХ.

- То значи да ће порески обвезници моћи подносити захтјеве Управи за добијање дигиталних квалификованих потврда, као и за коришћење електронских услуга - казали су у УИО. Додали су да прва електронска услуга која ће бити понуђена пословној заједници у БиХ јесте НЦТС - нови компјутеризовани транзитни систем, чији је почетак примјене планиран 1. јула, ступањем на снагу новог Закона о царинској политици БиХ.

- Царински обвезници и шпедитери биће први корисници дигиталног квалификованог потписа у БиХ јер ће све своје документе у поступку електронског превоза робе овјеравати на нови начин и слати у информациони систем Управе искључиво електронским путем - нагласили су у УИО БиХ.

Додали су да ће нови електронски провоз робе знатно убрзати све поступке, скратити вријеме чекања приликом личног предавања документације у царинским испоставама и значајно смањити трошкове. Истакли су да ће након тога УИО кренути са ширењем понуде електронских услуга које ће се моћи овјеравати дигиталним квалификованим потписом, као што су подношење увозних и извозних царинских пријава искључиво електронским путем, подношење ПДВ и акцизних пријава, подношење разних захтјева у Управу и слично. 

- Циљ је да у току 2022. у потпуности пређемо на беспапирно пословање са обвезницима индиректних пореза, који ће тада уз посједовање дигиталног квалификованог потписа, који је издао УИО, сва своја права и обавезе моћи остварити много брже, једноставније и јефтиније, искључиво електронским путем - казали су у УИО. 

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић рекао је за “Глас Српске” да ће нови компјутеризовани превозни систем много значити превозницима, јер их огромне гужве на границама много коштају.

- Међутим, ово што сада раде за превознике неће много значити ако се на граничним прелазима и даље буде чекало по дан-два како би се оцаринила или расцаринила роба. У сваком случају, сваки помак који долази биће од користи - казао је Грбић. Додао је да за вријеме колико иначе знају чекати на граничним терминалима док се роба царини могу доћи до Њемачке.

Возачи

Никола Грбић каже да превозници за унутрашњи и међународни транспорт у РС и даље раде смањеним интензитетом, због пандемије вируса корона.

- У теретном саобраћају још раде са 20 до 30 одсто капацитета - казао је Грбић и додао да је један од највећих проблема који их чека по завршетку пандемије огроман одлив возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана