Ученици дервентске Основне школе “Никола Тесла” и даље остају подстанари

Данијела Бајић
Ученици дервентске Основне школе “Никола Тесла” и даље остају подстанари

ДЕРВЕНТА - Ученици Основне школе “Никола Тесла” у Дервенти и идућу школску годину дочекаће као подстанари, јер ће због сложености послова обнова просторија, оштећених у земљотресу прије више од двије године, почетак радова још морати сачекати.

С обзиром на то да су стручњаци оцијенили да су оштећења таква да објекат није безбједан за ђаке, неколико стотина ученика наставу од тада похађа у другим образовним установама у граду.

Према ријечима начелнице Одјељења за просторно уређење у Градској управи Споменке Живанић, почетак грађевинских радова на објекту ОШ “Никола Тесла” успорило је рјешавање административних питања у вези с грађевинском дозволом.

- У протеклом периоду добили смо урбанистичко-техничке услове и завршили све остало што је потребно за израду главног пројекта, који би требало да буде готов половином марта. Затим слиједи ревизија тог пројекта и тек након што добијемо грађевинску дозволу можемо да започнемо потрагу за извођачем радова, што би могло да буде тек на љето - казала је Живанићева.

Она је изразила наду да ће у овој години почети грађевински радови.

- По свој динамици школско звоно у овом објекту могло би поново окупити ђаке тек у септембру 2024. године. Могло је то бити много раније, да нисмо мјесеце провели прикупљајући потребну документацију, између осталог,  везану за испитивања материјала, али процедура је једноставно таква - истакла је  Живанићева.

Додала је да је до сада, односно за прву фазу, утрошено 128.000 марака без ПДВ-а, а колико ће новца бити потребно за грађевинске радове биће, како је истакла, познато по окончању главног пројекта.

Земљотрес који је крајем 2020. погодио Петрињу, осјетио се и на подручју Дервенте. Највећу штету претрпјела је Основна школа “Никола Тесла”, због чега су школска врата за све њене ђаке затворена.

Помоћник директора ове дервентске школе Славен Шмуља рекао је да њихови ђаци од тада дијеле просторије с ученицима ОШ “19. април”, Средњошколског центра “Михајло Пупин” те Стручне и техничке школе.

- Да је једноставно на овај начин радити, није, али немамо другог избора. Сви једва чекамо да почну грађевински радови како би се што прије вратили у своје учионице - казао је Шмуља.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић је истакао да поменути објекат датира још из аустро-угарског периода.

- Ова школа има сентименталну и историјску вриједност. Зато је за тај процес потребно вријеме како би генерације које тек долазе биле потпуно сигурне у њој - рекао је Симић.

Реконструкција

Дервентски одборници су прије годину дана једногласно дали зелено свјетло да Основна школа “Никола Тесла” буде у потпуности реконструисана. Прије тога је постојала дилема да ли ће доћи до реконструкције или ће се градити нова школа на неком од понуђених локалитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана