У “Унису” поново креће производња

Данијела Бајић
У “Унису” поново креће производња

ДЕРВЕНТА - Након вишегодишњег застоја у раду и проведеног стечаја, производња у Фабрици цијеви “Унис” из Дервенте ове јесени биће поново покренута, а за почетак је планирано пуштање у рад само једног погона.

Рекао је то за “Глас Српске” власник компаније “Фрукта трејд” Душан Рељић, која је у фебруару ове године купила имовину фабрике цијеви у стечају за 12,19 милиона марака.

Према његовим ријечима, припреме за покретање производње, која би могла да почне чим стигне репроматеријал из Кине, радници приводе крају. 

- Тренутно је за припреме погона задужено 16 радника, а наредних дана би требало да их је још више. Отприлике план је да до покретања производње буде запослено укупно 60 људи, јер их је за почетак толико и потребно - казао је Рељић и додао да ће позив за раднике и даље бити отворен.

Он је истакао да су у протеклом периоду само у обнову машина уложили 1,5 милиона евра.

- За почетне инвестиције, кад је ријеч о репроматеријалу, до сада смо уложили 3,5 милиона евра, а за те намјене потребно је још најмање десет милиона евра, које ћемо у наредном периоду пронаћи - казао је Рељић.

План је да ово предузеће у својим погонима, поред цијеви за посебну намјену, најавио је Рељић, производи робу ове врсте за грађевинску, индустријску и другу производњу. 

Иако је тржиште неизвјесно, Рељић је рекао да не одустаје од идеје да у том пропалом предузећу поново покрене производњу.

- Што се тиче помоћи за покретање производње, ни локална ни републичка власт није показала интересовање да се укључе у ову причу. Све што је до сада уложено то је било из наших средстава. Тако ћемо и наставити - истакао је Рељић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина. Прве три лицитације су пропале, а на четвртој је предузеће отишло у власништво компаније “Фрукта трејд”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана