У трци за “Житопромет” за сада два купца

Милијана Латиновић
У трци за “Житопромет” за сада два купца

БИЈЕЉИНА - Судбина некадашњег млинско-прерађивачког гиганта из Бијељине биће позната 18. јануара, за када је заказана трећа лицитација, а намјеру да купе имовину “Житопромета” по цијени од 3,9 милиона марака већ су исказала два купца.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић, додавши да је рок за достављање понуда 15. јануар.

- Већ су стигле двије понуде, од којих је једна из Србије. Сви који желе могу да откупе документацију по цијени од 10.000 марака, те уплате депозит у износу од 50.000 КМ. Након двије пропале лицитације, на којима уопште није било купаца, надамо се да је рјешење на помолу - рекао је Томић.

Подсјетио је да је имовина “Житопромета” била понуђена прво по цијени од 9,28 милиона марака, а потом је на другој лицитацији снижена на 8,36 милиона КМ, међутим, ниједна понуда није тада стигла.

Томић је додао да је фочанска компанија “Павгорд” и даље заинтересована за “Житопромет” и да нема смисла да су већ до сада уложили толико новца да би одустали.

Проблеми у некадашњем млинско-прерађивачком гиганту појавили су се прије двије године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род.

Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а отварање стечаја у децембру 2019. године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и новог инвеститора, фочанске компаније “Павгорд”, која је купила покретну имовину и заинтересована је за покретање производње у “Житопромету”. Фирма “Павгорд” је уплатила и 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.

На рочишту које је одржано у фебруару 2020. године признато је 6,2 милиона марака потраживања “Житопромета”, од чега 4,8 милиона КМ компанији “Павгорд”.

Од покретања стечаја у “Житопромету” су свакодневно ангажована три радника који настоје да очисте и одржавају све машине. Томић је раније истакао да су круг предузећа и унутрашње просторије сада можда и у бољем стању него што је то било прије покретања стечаја. Нагласио је да су сви погони функционални и да се само чека окончање стечаја како би се радници вратили на посао.

 Производња

Душан Томић је рекао да вјерује да ће погони “Житопромета” на прољеће поново бити пуштени у рад.

- Сви дугови према радницима су измирени, само да се ријеши ова ситуација и спремни смо да поново почнемо да радимо. То нам је свима у интересу - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана