У трци за “Јелшинград Ливар” два купца

Милијана Латиновић
У трци за “Јелшинград Ливар” два купца

Бањалука - У трку за бањалучко предузеће “Јелшинград Ливар” кренула су два предузећа, која су доставила понуде за куповину акција већинског власника “Ливар групе”.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” генерални директор “Јелшинград Ливара” Миодраг Брдар нагласивши да још не може износити детаље о потенцијалним купцима.

- Добио сам информацију из “Ливар групе” да су се за куповину акција јавиле двије фирме, али да су сви остали детаљи за сада пословна тајна - рекао је Брдар и додао да очекује да са новим власником и пословање предузећа крене узлазном путањом.

Челници “Ливар групе” понудили су путем Бањалучке берзе 23.990.415 акција, које чине 67,98 одсто основног капитала предузећа, а рок за достављање понуда истекао је 4. јула.

Брдар је истакао да су капацитети предузећа тренутно попуњени с обзиром на број запослених, те да имају уговорене послове до краја октобра.

- Тренутно производимо 120 тона челика мјесечно, а план нам је да до краја године производњу повећамо на 150 тона и вјерујем да ћемо у томе успјети - рекао је Брдар.

Нагласио је да су у протекла два мјесеца кориговали плате за 27 запослених у производњи.

- Њихове плате су у складу са коефицијентом повећане за око 100 марака, а намјера нам је да примања радника расту и у идућем периоду - нагласио је Брдар и додао да ово предузеће тренутно броји 146 радника.

Око 75 одсто својих производа “Јелшинград Ливар” пласира на тржиште западне Европе, највише у Италију, Њемачку, Шпанију и Француску.

Осим за иностране ово бањалучко предузеће производи челик и за домаће купце и то “Алумину” Зворник, Рудник и термоелектрану Станари и приједорски “Арселор Митал”.

 “Ливар” је постао већински власник “Јелшинграда” 2005. године у процесу приватизације, а бањалучко предузеће је запало у кризу 2014. године када су пале цијене нафте, а њихов тадашњи стратешки партнер из Француске пропао. Током недавне посјете “Јелшинград Ливару”, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић нагласио је да пПословање

Миодраг Брдар је истакао да још нису завршени извјештаји о пословању “Јелшинград Ливара” у првом полугодишту ове године, али да очекује бољи резултат у односу на исти период лани.

- Умањивали смо трошкове амортизације, па је поново рађен ревизорски извјештај, тако да чекамо резултат - рекао је Брдар. редузеће није у кризи и да је могућа само власничка трансформација. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана