У сусрет још једној мултилатералној компензацији: Многи не виде шансу да очисте дуг

Јелена Станић
У сусрет још једној мултилатералној компензацији: Многи не виде шансу да очисте дуг

БАЊАЛУКА - Унос обавеза за пету овогодишњу мултилатералну компензацију почиње данас, а пред привредницима и јавним сектором у Српској је претпосљедња шанса за “пребијање” дугова у овој години.

Из Бањалучке берзе саопштили су да ће се пета компензација спровести сутра у 15 часова, а да се исправка уноса обавеза може вршити од 20. до 22. октобра, најкасније до 15 часова.

- Пријављују се обавезе доспјеле до 1. октобра ове године, а учесници којима су преостала некомпензована потраживања након спровођења мултилатералне компензације могу сутра до 24 часа закључивати мултилатералне цесије и циљане додатне компензације, а у сриједу и четвртак могу закључивати јавне продаје потраживања - наводи се у саопштењу берзе. Истичу да учесници могу пријављивати обавезе и према привредним субјектима из ФБиХ који су регистровани на систему, а списак се налази на интернет страници Бањалучке берзе.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је да су, када су предлагали Влади РС доношење Закона о мултилатералној компензацији, хтјели да се путем компензација значајније утиче на побољшање ликвидности компанија, очекујући да ће се наћи механизми да се све компаније и привредна друштва укључе у тај систем.

- У почетку је то било задовољавајуће, али је свака наредна компензација имала све мањи број пријављених учесника и сматрамо да се на том питању мора нешто мијењати. Ако се овако настави, изгубиће значај који смо очекивали када смо предлагали закон, јер се пријављује мали број фирми, због чега су резултати мултилатералне компензације незадовољавајући - казао је Рачић за “Глас Српске”.

Како је додао, уколико нема одређених санкција, људи се не пријављују, због чега треба предузети адекватне мјере

- Треба испитати због чега је мали одзив. Не знамо који је разлог, могуће је да је у питању слаба кампања или је смањено интересовање људи да се укључе у систем - рекао је Рачић.

Коментаришући то што учесници могу пријављивати обавезе и према привредним субјектима из ФБиХ, Рачић је казао да је то добра могућност, али да број учесника из Федерације такође зависи од кампање и информисаности фирми.

- И то је један од наредних задатака, како да се што већи број ових учесника пријави у систем - рекао је Рачић, додајући да досадашњи компензовани износи нису ни близу онога што је могуће уколико би се сви учесници пријавили.

И економиста Зоран Павловић сматра да предузетници немају довољно информација о могућностима и предностима мултилатералних компензација.

- Ни књиговође фирми нису довољно стимулисали људе за које раде да као облик рјешавања међусобних дужничко-повјерилачких односа искористе мултилатералну компензацију - истакао је Павловић.

Он је додао да је штета да се не искористи та могућност “пребијања” дугова и да надлежне институције морају наћи начин да то унаприједе.

Износи

До сада је путем мултилатералних компензација “пребијено” око 995,4 милиона марака обавеза и потраживања. Према подацима Бањалучке берзе, од прве компензације, која је одржана 2015. године, најлошији резултат остварен је 2018. године, када је “пребијено” свега 95,8 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана