У стечају завршило 137 фирми

Милијана Латиновић
У стечају завршило 137 фирми

БАЊАЛУКА - Проблеми у пословању гурнули су лани 137 предузећа у Републици Српској у стечај, а та судбина задесила је највећи број фирми са подручја Бањалуке.

Навели су то за “Глас Српске” у Пореској управи РС истичући да је лани покренуто 48 стечајева више у односу на годину раније.

- Највише стечајних поступака у 2021. години покренуто је на подручју Бањалуке, а неки од обвезника код којих је покренут поступак су “Луна градитељ”, “МНВ”, “Де-Цомп”, “Кронос традинг” и други - навели су у Пореској управи. Додали су да је у прошлој години покренуто и 225 ликвидационих поступака, највише на подручју Бањалуке, Приједора, Добоја, Бијељине, Зворника и Требиња.

Највећи број предузећа у стечају заврши ликвидацијом и брисањем, а то потврђује и стечајна управница Наташа Косић.

- Већина фирми оде у стечај због презадужености и ријетки су примјери да се поступак успије окончати реорганизацијом и оживљавањем предузећа - рекла је Косићева. Истиче да је логично да је највећи број поступака покренут у Бањалуци, јер ту и послује највећи број фирми.

Косићева истиче да је потребно више пажње обратити на управљање предузећима јер то треба да раде стручни људи.

- Уколико фирму не води адекватна особа, она не може да процијени који је то степен задужености који предузеће може поднијети а да не дође до стечаја. Сматрам да је кључна едукација оних који покрећу бизнисе јер кад дође до тога да се подноси захтјев за стечај, онда је већ касно - казала је Косићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је за “Глас” да економија бањалучке регије чини око 60 одсто укупне економије Републике Српске.

- Сматрам да је и даље много више новорегистрованих фирми него што је оних у којима је покренут стечај. Када би се више придржавали слова закона, стечајних поступака било би више. Међутим, пракса је таква да фирме одлазе у стечај када доспију у фазу презадужености и када више нема излаза - рекао је Рачић.

Изразио је наду да ће институт предстечајног поступка поравнања допринијети да дио фирми којима пријети стечај ипак успије да се извуче кроз репрограме дугова са повјериоцима, те да настави даље са радом.

Рачић је истакао да је и привреда на подручју регије забиљежила позитивне трендове на крају прошле године, који прате трендове на нивоу Републике, и нагласио да је то добра полазна основа за још боље резултате у овој години.

Рок

Наташа Косић је рекла да би стечај по закону требало да буде окончан у року од двије године, али да се ријетко успије све завршити у том року.

- Углавном неријешени имовински односи и судске парнице одуговлаче стечајеве. Недавно сам преузела стечај Привредног друштва “Мотајица” из Српца који траје још од 2008. године и трајаће сигурно још бар годину док се не заврше имовински односи у вези са земљом. То је вјероватно један од најдужих поступака - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана