У стечају заврши десет фирми мјесечно

Анита Јанковић-Речевић
У стечају заврши десет фирми мјесечно

БАЊАЛУКА - Да се домаћи привредници све теже сналазе у тренутним економским приликама показују подаци Пореске управе РС према којима је лани у просјеку у стечају завршило чак десет предузећа мјесечно.

У Пореској управи РС истичу да је стечајни поступак током првих 11 мјесеци прошле године покренут у 113 домаћих предузећа, док је у истом периоду 2018. године ту судбину доживјело 76 фирми.

Додају да је лани највише стечајева покренуто у фирмама на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја и Пала.  

- Стечајни поступак је лани, између осталог, покренут у бањалучким предузећима “ДЛД Петрол”, “Адриатиц траде”, “Крајинаауто”, те у фирми “Нефа намјештај” из Бијељине, као и многим другим - истакли су у Пореској управи. 

Када је ријеч о ликвидацији предузећа и ту је ситуација лани била неповољнија него 2018. године. За 11 мјесеци 2019. укупно је покренуто 500 ликвидационих поступака, док је у истом периоду годину раније био 451 такав случај. 

- Пореска управа је од јануара до краја новембра 2019. покренула 164 ликвидациона поступка, док су судови по службеној дужности покренули 336 таквих поступака. Највећи број ликвидација покренут је код пореских обвезника у Бањалуци, Бијељини и Добоју - казали су у Пореској управи РС. 

Додали су да од предузећа које је задесила судбина стечаја и ликвидације потражују  милионе марака.  

- За 11 мјесеци 2019. године пријављено потраживање Пореске управе РС у ликвидационим поступцима је 5,31 милион КМ, а признато је 395.633 марака, док је у стечајним поступцима пријављено 20,62 милиона, а признато 11,64 милиона марака - казали су у Пореској управи РС. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да га не изненађују подаци о стечајним поступцима с обзиром на тренд раста новоотворених предузећа. 

- Људи константно покрећу нове бизнисе, а неки од њих пропадну у том процесу што је сасвим нормално и из тога произилази и већи број стечајева. Оно што мене далеко више забрињава је низак ниво инвестиција у приватном сектору. Добар дио привреде је кредитно незадужен што значи да нема инвестиција у технологију, које су гарант опстанка предузећа - појаснио је Тривић. 

Стечајни управник Владо Симовић каже да веома мали број предузећа “преживи” стечај, истичући да је главни разлог за то прекасно покретање поступка и то онда када се из њих “извуче” имовина. 

- Пореска управа РС би морала боље пратити стање у предузећима како би се спријечио стечај и покренула реорганизација фирме. Ситуација је сада таква да се упише хипотека, предузеће буде у блокади двије-три године и тако дође у безизлазну ситуацију када је стечај, а касније и ликвидација неминован процес. Такође, привредници који купе предузеће на издисају најчешће нису заинтересовани да покрену производњу, већ им је циљ да распродају што је могуће више имовине - казао је Симовић. 
 

 

ПРЕДВИЂАЊА

Саша Тривић каже да домаћи привредници због политичке ситуације у БиХ нису мотивисани за инвестиције и већа улагања јер се свађе и препуцавања политичара негативно одражавају на пословну климу. 
- Ситуација би у овој години могла бити боља јер смо коначно добили Савјет министара БиХ, а и Влада РС је направила неколико добрих мјера тако да очекујемо боље пословне прилике - рекао је Тривић. 

1.1 – 30.11. 2019.  
113 – стечаја
500 - ликвидација

1.1 – 30.11. 2018. 
76 - стечаја
451 - ликвидација
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана