У ред у бијељинској “Шећерани” за наплату дугова стала и Пореска управа РС

Милијана Латиновић
У ред у бијељинској “Шећерани” за наплату дугова стала и Пореска управа РС

Бијељина - Одбор повјерилаца бијељинске Фабрике шећера у стечају разматраће 24. септембра захтјев Пореске управе Републике Српске да у извршном поступку прода имовину “Шећеране” и намири своја потраживања, која износе око 1,4 милиона марака.

Рекао је то у петак за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да Пореска управа РС има хипотеку на земљишту и свим објектима те фабрике.

- Пореска управа РС је упутила захтјев да намири своја потраживања, јер је до сада пропало десет покушаја продаје имовине “Шећеране”. Њихова намјера је да у извршном поступку продају имовину предузећа, мимо стечајног поступка и намире своја потраживања. Преостали новац од те продаје ишао би у стечајну масу - појаснио је Матић.

Додао је да ће Одбор повјерилаца размотрити тај захтјев на сједници.

- Уколико Одбор буде имао неки квалитетнији приједлог и ако утврдимо да би ипак могли продати фабрику у стечајном поступку, захтјев Пореске управе биће одбијен. Неко рјешење се мора наћи или да повјериоци пристану на спуштање цијене испод десет милиона марака, по којој смо до сада продавали, јер процес предуго траје или ћу прихватити захтјев Пореске управе - рекао је Матић.

Нагласио је да Пореска управа и Министарство финансија РС траже да овај процес буде окончан, јер узалуд задржавамо исту цијену када купаца нема.

Матић је додао да ће након сједнице Одбора повјерилаца бити одржана и Скупштина повјерилаца “Шећеране” на којој ће бити одлучено о даљем току стечајног поступка.

Десети покушај продаје имовине Фабрике шећера у стечају пропао је почетком августа, јер није било заинтересованих купаца. Повјериоци бијељинске “Шећеране” полагали су наду у фирму “Нива” из Жабља у Србији, која је била заинтересована за куповину “Шећеране” да би у њеним халама проширила своју производњу медицинских средстава од газе и вате, али ни управа те фирме није била спремна да за имовину бијељинског пропалог предузећа плати десет милиона марака. Та фирма је планирала да у погонима “Шећеране” запосли 100 радника.

Понуде за куповину бијељинског пропалог предузећа раније су достављале и турске компаније “Солтист” и “Сариел”, али су њихове понуде одбачене, јер у предвиђеном року нису уплатили депозит нити обезбиједили потребне гаранције. За куповину “Шећеране” заинтересован је и Бањалучанин Горан Вајкић, који за имовину тог пропалог предузећа нуди 6,9 милиона марака.

Потраживања повјерилаца

Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године. Процијењена вриједност имовине фабрике је око 23 милиона. Призната потраживања повјерилаца износе око 16,2 милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана