У нову сезону с пуним хладњачама домаћег воћа

Милијана Латиновић
У нову сезону с пуним хладњачама домаћег воћа

БАЊАЛУКА - Домаће јабуке и шљиве радо су “виђени гости” на иностраним трпезама, али ипак воћари тврде да разлога за задовољство пред почетак нове сезоне и нема, јер су им хладњаче пуне и извозе само залихе из ранијих година.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за 11 мјесеци прошле године извезено је разно воће у вриједности 110,77 милиона марака. Домаће воће углавном је завршавало у Србији, Њемачкој и Русији. Годину раније БиХ је на инострана тржишта пласирала воће у вриједности 151,64 милиона марака.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас Српске” да од 2011. воћари само нижу једну по једну лошу годину.

- Из сезоне у сезону све је теже. У прошлој години продавали смо род из 2021. Стално нам се вуку залихе, које не можемо да ријешимо. Упркос чињеници да је наша производња мала увоз је прекомјеран и ту ми губимо сваку шансу. Сада имамо у хладњачама 6.500 тона јабука које не можемо продати - истакао је Дојчиновић, нагласивши да се из Српске махом извозе јабуке у Русију, а шљиве у Њемачку.

Упозорио је на јабуке сумњивог квалитета из Сјеверне Македоније, које су, како каже, већ преплавиле тржиште ФБиХ, а вјероватно их има и у трговачким ланцима у Српској.

- Сјеверна Македонија има забрану извоза јабука у ЕУ због прекомјерне концентрације пестицида, тако да се може очекивати да све те количине заврше код нас - упозорио је Дојчиновић.

Осим јабука и шљива, у иностранство иду и смрзнуте малине.

Међутим, већ пола године лањски род стоји у хладњачама, због чега су бројне породице са подручја Сребренице и Братунца, које годинама живе од производње бобичастог воћа, доведене на руб егзистенције.

У нимало бољем положају нису ни хладњачари, јер преузету робу не могу да извезу и наплате, због чега су сви у минусу.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић рекао је за “Глас” да су тек два хладњачара исплатила произвођачима предати род малина по цијени од осам марака плус ПДВ.

- Највише је оних који дају између три и пет марака, што је срамота. Ријетки су успјели да наплате сав род и не знамо уопште како ћемо у нову сезону. Многи причају да ће ову годину прескочити, покосити малине па ће видјети за даље, јер не исплати се улагати ништа кад већ сада имамо најаве да ће ове године цијена бити још нижа те да поједини хладњачари неће ни откупљивати воће - рекао је Стојановић.

Увоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ од јануара до краја новембра прошле године у земљу је стигло воће вриједности скоро 205 милиона марака, углавном из Турске, Словеније и Хрватске. У 2021. години БиХ је увезла воће у вриједности нешто више од 212 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана