У Мркоњић Граду за енергетску ефикасност три зграде обезбијеђено  400.000 КМ

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД- На зградама Средњошколског центра, Црвеног крста и Центра за социјални рад у Мркоњић Граду почела је реализација пројекта енергетске ефикасности, за који је општина обезбиједила 300.000 КМ и Развојни програм УН око 100.000 КМ.

Директор Машинске школе Предраг Ђуза рекао је Срни да је објекат Средњошколског центра, у којем раде Машинска школа и Гимназија, изграђен 1973. године, те да је од тада било парцијалних улагања у реновирања, али није било већих пројеката на реконструкцији.

Он је навео да се тренутно поставља термоизолациона фасада која ће уштедјети велику количину новца која се троши за загријавање школских просторија.

"Покретањем радова на фасади наћи ћемо начин и да промијенимо барем дио кровне конструкције која је у лошем стању и након завршетка тих радова школа ће имати све функционалне просторије", истакао је Ђуза.

Ђуза је рекао да ће, мимо ових радова на постављању термоизолације, ове године бити уложено и око 300.000 евра које су добили од Владе Србије за унутрашње уређење школе.

"Од тог новца ћемо набавити и ЦНЦ машине за практични наставу, а у фази смо и опремања једног кабинета савременим наставним средствима, као што су паметна табла, лаптоп, три де штампач, намјештај, ардуино робот", навео је Ђуза.

Он је нагласио да ће завршетком свих радова овај објекат бити један од најрепрезентативнијих не само у Републици, већ и шире.

Директор Центра за социјални рад у Мркоњић Граду Драган Плејић рекао је да ће пројектом енергетске ефикасности комплетна зграда њихове установе добити нову столарију, фасаду и кров, што ће много значити и утицати на топлоту.

"Након завршетка овог пројекта, имаћемо много боље услове и мање губитке енергије током зимских мјесеци, када је најхладније", истакао је Плејић.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Петар Митрић захвалио је свима који су обезбиједили средства за постављање термоизолационе фасаде на згради Црвеног крста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана