У Кину може само млијеко у праху

Милијана Латиновић
У Кину може само млијеко у праху

БАЊАЛУКА - Излазак на свако ново тржиште јача домаћу производњу, али да би млијеко из Српске и ФБиХ потекло ка далекој Кини, неопходно је изградити фабрику за сушење и претварање млијека у прах.

Истичу то домаћи произвођачи, појашњавајући да је млијеко лако кварљива роба коју није једноставно транспортовати до удаљених дестинација, али да би пласман у Русију и Кину сигурно ојачао домаћу производњу и донио већу зараду произвођачима.

С обзиром на то да годинама муку муче са нелојалном конкуренцијом и увозом који потапа домаће мљекаре, сваки искорак напријед улива наду, а то потврђује то и предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац, истичући да је због прекомјерног увоза око 15 милиона литара млијека у БиХ тренутно вишак.

- У Шњеготини има нека стара фабрика за прераду која не би могла задовољити све наше потребе, тако да је прво потребно или њу прилагодити или изградити нову фабрику за прераду млијека у прах јер само тако оно може стићи у Кину а да се не поквари. Млијеко се не исплати транспортовати авионом и бродом, јер би у том случају на тамошње тржиште стигли производи којима је истекао рок - рекао је Усорац за “Глас Српске”.

Упозорио је да је и цијена млијека пала за око 20 фенинга и да се у просјеку литар сировог млијека у откупу креће око 0,50 КМ, што није рентабилно.

- Наша производња не подмирује ни пола потреба земље, али конкуренција нам онемогућава да продамо своје млијеко на домаћем тржишту и у том сегменту је извоз једина шанса за излазак из кризе - поручио је Усорац.

Да је отварање нових тржишта велика шанса за домаће мљекаре сагласан је и предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо, који каже да су произвођачи у незавидном положају.

- Далеко је Кина и не знам како бисмо извозили тамо. Можда веће шансе имамо ако повећамо производњу сирева, па да извозимо сир, али ниједну могућност не одбацујемо. Јављају се велики вишкови млијека, што због интензивније производње, што због прекомјерног увоза - рекао је Бићо и поновио да су сви мљекари у БиХ истрајни у намјери да се домаћа производња заштити.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац најавио је ускоро отварање кинеског и руског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, будући да су у протеклом периоду интензивиране активности на овом процесу, након вишегодишњег застоја.

- Покренуо сам активности на усаглашавању ветеринарских сертификата за извоз млијека у Руску Федерацију и у Кину. Кроз свеобухватне анализе и политике надлежних ентитетских тијела сигурно ћемо радити на томе да за произвођаче млијека из Српске и ФБиХ обезбиједимо нова тржишта - рекао је Кошарац и додао да очекује да надлежни органи ових земаља у што скорије вријеме дођу у РС и ФБиХ.

 Производња

Према подацима Републичког завода за статистику, мљекаре у Српској лани су прикупиле укупно 108.180 тона сировог крављег млијека, што је за 8,4 одсто мање у односу на 2019. годину. Од тога је 90.975 тона млијека откупљено од пољопривредних газдинстава са подручја Српске, што је за четири одсто више него годину раније. Статистичари су израчунали и да је лани за 0,7 одсто повећана производња крављег сира у мљекарама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана