У извозу изгубљено пола милијарде КМ

Милијана Латиновић
У извозу изгубљено пола милијарде КМ

БАЊАЛУКА - Спољнотрговински промет у сектору металске и електроиндустрије у БиХ за осам мјесеци ове године мањи је за око 1,365 милијарди марака у односу на исти период лани, док је само у извозу изгубљено више од пола милијарде марака.

Показују то подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је у металском и електросектору у наведеном периоду забиљежен пад од 18,2 одсто.

- Пад извоза алуминијума у сировим облицима од јануара до краја августа у износу од 203,7 милиона марака може се приписати гашењу фирме “Алуминиј” па је извоз металске и електроиндустрије БиХ, према реалним оцјенама, усљед негативних ефеката пандемије пао за 344,8 милиона КМ - навели су у Спољнотрговинској комори БиХ, додавши да је укупна вриједност извезених производа у металском и електросектору износила 2,4 милијарде марака.

Анализа Спољнотрговинске коморе показује да су у пласману производа из наведеног сектора предњачиле електричне машине, опрема и њихови дијелови. БиХ је извезла те производе у вриједности нешто већој од 533 милиона марака. На другом мјесту налазе се нуклеарни реактори, котлови и машине, а вриједност извоза тих производа била је око 528 милиона КМ. Вриједност извезених производа од жељеза и челика је око 462 милиона марака, а у иностранство су пласирани и оружје и муниција “тешки” око 107 милиона КМ.

Од јануара до краја августа у БиХ су стигли производи из металског и електросектора, вриједни 3,6 милијарди марака, док је у истом периоду лани увезена роба вриједна 4,4 милијарде марака. Према подацима Спољнотрговинске коморе, највише је увезено нуклеарних реактора, електричних машина те жељеза и челика.

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да је пандемија изазвала поремећаје у свим секторима, што је посебно било изражено у марту и априлу.

- Проблеми са почетка пандемије негативно су се одразили и на наредне мјесеце, тако да је у Српској забиљежен пад производње у металској индустрији од око 40 одсто - истакао је Ћорић.

Додао је да се у протеклих мјесец-два ситуација почела постепено поправљати, наруџбе се враћају, а све то је, како је нагласио, посљедица опоравка привреда земаља на које се наша привредна друштва највише ослањају у свом пословању.

- Пандемија је учинила своје. Све што је било извјесно у овом тренутку је неизвјесно и не знамо шта нас очекује имајући у виду погоршану епидемиолошку ситуацију. Привреднике брине пооштравање мјера у западној Европи, тако да је свака даља прогноза неизвјесна - рекао је Ћорић.

Тржишта

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ највише производа из металског и електросектора у овој години пласирано је у Аустрију, Њемачку, Словенију и Србију. Када је ријеч о увозу производа из тог сектора у БиХ је највише робе стизало из Њемачке, те Словеније и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана