У ЕУ отишло 19,5 тона пилетине

Милијана Латиновић
У ЕУ отишло 19,5 тона пилетине

БАЊАЛУКА - БиХ је од краја септембра, када је почео пласман пилећег меса у Европску унију, на тамошње тржиште извезла 19,5 тона пилетине у вриједности око 103.000 марака.

Потврдили су то јуче за “Глас Српске” у Управи за индиректно опорезивање БиХ и Спољнотрговинској комори, наводећи да је домаћа пилетина пласирана у Њемачку и Хрватску.

Борба за отварање европског тржишта трајала је три године, да би тек почетком ове године БиХ коначно добила зелено свјетло за извоз пилетине у ЕУ. Дозволу за пласман меса на тамошње тржиште добиле су компаније “Мади”, “Овако”, “Бровис” и “Аргета”.

Тешањска компанија “Мади” прва је из БиХ извезла пилеће месо у ЕУ крајем септембра, а генерални директор те фирме Маид Јабанџић истиче да, иако су фирме из БиХ добиле зелено свјетло за извоз, не иде све тако брзо.

- Нико нас тамо не чека раширених руку. Неколико камиона је отишло у Њемачку, а припремамо се за извоз у Шведску ових дана. Најинтензивније радимо на припреми извоза у Хрватску јер нам је географски најближа, а и на том тржишту смо пословали и прије него што је та земља ушла у ЕУ - рекао је Јабанџић. 

Истакао је да домаћи произвођачи нису ни конкурентни на европском тржишту с обзиром на то да све те земље значајно субвенционишу своје произвођаче, док је подршка у БиХ готово никаква па су те тржишне утакмице неравноправне.

Осим из компаније “Мади”, први камиони пилетине половином октобра су кренули и из компаније “Овако”.

Предсједник Пословне заједнице живинара РС и замјеник предсједавајућег Координационог тијела за живинарство и перадарство БиХ Предраг Миличић истиче за “Глас Српске” да се произвођачи меса и конзумних јаја углавном жале на ниске цијене њихових производа.

- Кључни разлог ниских цијена је понуда, али и поприлично сиромашна земља и ниска куповна моћ нашег становништва због чега се морамо утркивати да, подстакнути активностима трговаца, разним акцијама привучемо купце. Постали смо право потрошачко друштво и да бисмо се додворили купцима, прибјегавамо и дампинг цијенама - рекао је Миличић и додао да домаћи произвођачи велику шансу виде у извозу на европско тржиште. 
 

Јаја 

Предраг Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара која је једина у БиХ добила зелено свјетло за извоз јаја за прераду у ЕУ, каже да ће се на пласман на европско тржиште сачекати још неко вријеме.

- Чекамо коначне потврде како би први камиони могли кренути у погоне европских фабрика. То се мало одужило, али вјерујем да ће до краја године све бити ријешено - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана