У домаћим погонима мањка букве и храста

Анита Јанковић Речевић
У домаћим погонима мањка букве и храста

БАЊАЛУКА - Дрвопрерађивачи из Републике Српске поново се суочавају са недостатком сировине, а нарочито мањка трупаца храста и букве, јер је рампа за извоз обловине подигнута готово два мјесеца.

Савјет министара БиХ још није усвојио приједлог Министарства спољне трговине и економских односа о продужавању забране извоза обловине до 31. октобра, иако је документ спреман и упућен у процедуру одмах по истеку претходне одлуке која је била на снази до 31. јула.

Директор и власник предузећа “Дрвопродекс” Дарко Партало каже за “Глас” да на домаћем тржишту већ нема довољно трупаца букве и храста.

- Јеле и смрче, због слабије потражње за готовим производима, за сада релативно има довољно, али када су у питању лишћари, њих мањка и ситуација ће бити још гора, јер иде хладније вријеме. Плус сезона сјече букве и храста траје од 1. октобра до 1. маја, тако да ће извоз у иностранство у том периоду засигурно бити повећан уколико одлука о забрани не буде донесена што прије - истакао је Партало.

Он је додао да на терену има много кинеских, али и других фирми које откупљују и возе трупце у Кину.

- Веома би нам значило да забрана извоза буде продужена бар када су у питању буква и храст, који су потребни домаћим дрвопрерађивачима - финалистима, онима који производе намјештај и плоче, односно обрађују тврдо дрво. Имамо низ проблема у производњи, не треба нам још да се бринемо да ли ћемо имати довољно сировине - казао је Партало.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Игор Андрић каже да нема информације у којој мјери обловина излази из земље, али да су проблеми са недостатком сировине већ осјетни.

- Наши дрвопрерађивачи већ неко вријеме имају смањену потражњу из иностранства па самим тим и они имају смањену потребу за шумским дрвним сортимената, али упркос томе дијелу привредника недостаје обловине - казао је Андрић.

Он је истакао да је забрана извоза и даље неопходна и да би, као и до сада, дала позитивне ефекте.

- Прерађивачки капацитети у Српској, али и БиХ, што смо више пута поновили, су већи него што је понуда трупаца, како из јавних тако и приватних шума. Због тога је потребно да забрана буде настављена, што прије то боље. Ми се залажемо да се одлуке о забрани извода надовезују, односно да та заштитна мјера домаће привреде буде у континуитету. Надамо се да ће се ускоро поправити и ситуација када је ријеч о потражњи за нашим производима у иностранству - казао је Андрић.

Тешка ситуација

Дарко Партало истиче да је ситуација у дрвној индустрији у Српској и даље изразито тешка.

- Потражња за готовим производима и даље је лошија у поређењу са претходним годинама, плус што цијене падају, као и проценти извоза - казао је Партало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана