У четвртој рунди “пребијено” 16 милиона КМ

Милијана Латиновић
У четвртој рунди “пребијено” 16 милиона КМ

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској компензовали су 16,17 милиона марака обавеза и потраживања на четвртој овогодишњој мултилатералној компензацији.

Према прелиминарним резултатима објављеним на Бањалучкој берзи, обавезе и потраживања компензовало је 567 учесника.

- Учесници могу данас до 15 часова исправљати прелиминарне извјештаје о компензацији која је спроведена 20. августа. Након периода за исправке учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе.

Шансу да измире своје обавезе и наплате потраживања искористиле су многе локалне заједнице, здравствене установе и предузећа.

Директор Хемијске индустрије “Дестилација” из Теслића Зоран Шкребић каже за “Глас Српске” да је ово предузеће финансијски стабилно и успјешно измирује све своје обавезе, али имају одређена потраживања од других привредних субјеката.

- На овој компензацији успјели смо компензовати око 40.000 марака. То је веома успјешан пројекат који је у овом тренутку у благој стагнацији јер иако су по закону дужни да се пријављују, многи привредни субјекти то не чине - рекао је Шкребић.

Начелник Брода Илија Јовичић каже да овај пут нису успјели компензовати сва пријављена потраживања.

- Пријавили смо 450.000 марака потраживања, а компензовано је симболичних 70 марака, тако да тиме нисам задовољан. На првој овогодишњој компензацији у фебруару пребили смо око 250.000 марака - рекао је Јовичић и додао да општина потражује око 700.000 марака, те да ће учествовати и на наредној мултилатералној компензацији.

Према подацима Бањалучке берзе, кроз 14 досадашњих мултилатералних компензација компензовано је око 730 милиона марака. Шансу да тај износ до краја године буде значајно увећан, привредници и јавни сектор имаће на још двије компензације које ће бити организоване у октобру и децембру. Иницијатор покретања овог система пребијања дугова била је Привредна комора РС. Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене и како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Тржни центри

Зоран Шкребић истиче да би требало размотрити идеју да се у мултилатералне компензације укључују и пословни субјекти на нивоу БиХ.

- Највећи дужници произвођачима из Републике Српске су велики тржни центри углавном са сједиштем у Сарајеву - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана