У априлу забиљежен пад производње од 6,2 одсто

Срна
У априлу забиљежен пад производње од 6,2 одсто

САРАЈЕВО - Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у априлу мања је за 6,2 одсто у односу на март, објавила је Агенција за статистику БиХ.

У априлу ове, у односу на исти мјесец прошле године, индустријска производња у БиХ, календарски прилагођена, биљежи пад од 15,9 одсто.

Производња трајних производа за широку потрошњу у априлу мања је за 35,6 одсто у односу на март, капиталних производа мања за 13,3 одсто, интермедијарних производа мања за 5,3 одсто, енергије мања за 0,7 одсто, а производња нетрајних производа за широку потрошњу мања за 11,4 одсто.

У априлу ове, у односу на исти мјесец лани, производња енергије већа је за 2,7 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за 16,6 одсто, капиталних производа мања за 32,3 одсто, трајних производа за широку потрошњу мања за 64,6 одсто, те нетрајних производа за широку потрошњу мања за 22,2 одсто.

Економски аналитичар Игор Гавран изјавио је Срни да су ови подаци очекиван одраз укупног застоја економије у периоду најтеже кризе изазване епидемијом вируса корона, те дјелимичне или потпуне блокаде бројних економских токова у и ван БиХ.

"Знатно већи пад у односу на исти мјесец претходне године говори нам да се најдрастичније смањење индустријске производње догодило у марту, што је поновно очекиван податак, док је тај пад битно успорен у априлу и надајмо се да смо сада на узлазној путањи, што би требали показати и подаци за мај када буду објављени", рекао је Гавран.

Он је истакао да ће у наредном периоду највећи изазов на домаћем тржишту бити повећана незапосленост и смањење прихода и расположивих средстава за домаћу потрошњу великог броја грађана БиХ.

"Јасно је да наша привреда треба много више од актуелних мјера подршке и помоћи превладавању кризе, од оних које су тек почеле с примјеном. За опоравак ће бити потребно много времена и средстава", закључио је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана