Турско тржиште прилика коју треба искористити

Милијана Латиновић
Турско тржиште прилика коју треба искористити

БАЊАЛУКА - За 11 мјесеци прошле године БиХ је из Турске увезла производе вриједне 1,366 милијарди марака, док је на тамошње тржиште пласирала робу “тешку” скоро 295 милиона марака, а с циљем унапређења економске сарадње и повећања обима робне размјене привредници двију земаља састаће се у марту у Сарајеву.

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да ће делегација турских компанија, које послују у пољопривреди, производњи сточне хране, пољопривредној механизацији, опреми за сточне фарме, текстилној индустрији, грађевинској индустрији, преради воћа и поврћа, те производњи монтажних зграда, боравити у Сарајеву 13. и 14. марта.

Како су навели, заинтересовани представници домаћих компанија могу се пријавити до 5. фебруара путем линка који се налази на интернет страници Коморе.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ је лани у Турску извезла највише гвожђа, челика, оружја, муниције и намјештаја, док су из земље која се простире на раскршћу Европе и Азије углавном стизали разни котлови, машине, одјећа, пластичне масе, те гвожђе и челик.

Привредници подсјећају да је Турска најважније “треће тржиште” за БиХ.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да су два разлога због којих је овај сусрет привредника веома битан.

- Прво, БиХ има потписан уговор о слободној трговини са Турском, што значи да је роба из БиХ, а тиме и из Српске, ослобођена царина, а са друге стране турско тржиште је огромно и недовољно искориштено. Овакви сусрети су веома згодна прилика да се унаприједи сарадња, јер потенцијала има с обје стране - истакао је Ћорић.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић истиче да је сувишно и говорити о значају оваквих састанака.

- И до сада смо имали добру сарадњу са Турском, очекујемо да буде још и боља у наредном периоду. Ово је прилика и да се помене извоз меса на тамошње тржиште. Домаћим фармерима би сигурно било од велике користи да месо поново крене у Турску - рекао је Митровић, нагласивши да је пословање лакше уколико је на располагању више тржишта и више пословних партнера.

Митровић истиче да би сличне састанке требало организовати много чешће и са делегацијама привредника из других земаља са којима БиХ остварује значајну спољнотрговинску размјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана