Тржиште са Италијом се споро отвара, наруџбе скромне

Милијана Латиновић
Тржиште са Италијом се споро отвара, наруџбе скромне

БАЊАЛУКА - Привредници из Српске чије је пословање уско везано за Италију трпе велике посљедице пандемије вируса корона, а иако се тржиште почело полако отварати, наруџбе су и даље скромне.

У Привредној комори Републике Српске кажу да је април у свим областима прерађивачке индустрије био најтежи мјесец.

- Обим спољнотрговинске размјене са Италијом у првом кварталу износио је 319 милиона марака, што је за око 82 милиона марака мање у односу на исти период прошле године - рекао је за “Глас Српске” секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник, који је о пословању са Италијом и утицају вируса корона на фирме у Српској јуче говорио на онлајн конференцији коју је организовала Амбасада Италије у БиХ. Шиник појашњава да је пласман робе на италијанско тржиште у прва четири мјесеца пао за 61 милион марака, док је увоз смањен за око 20 милиона КМ. Додао је да су на Италију највише наслоњене фирме и сектора текстила и обуће, те дрвопрераде.

- Анализе су показале да скоро половина радника у тим предузећима у протеклом периоду није била ангажована, те ће на крају године приход предузећа бити значајно умањен - рекао је Шиник додавши да су у јеку пандемије на површину испливали сви проблеми са којима су се те фирме суочавале, од разних оптерећења на рад до повећања цијена енергије и недостатка квалификоване радне снаге.

Међу фирмама којима је корона помрсила рачуне је и “Дубикотон” из Козарске Дубице који је у протеклом периоду опстао захваљујући наруџбама с краја прошле године.

- Тржиште се полако буди, наруџбе стижу, али су оне јако скромне. Наше пословање у идућем периоду зависиће од тога којом брзином ће се европска привреда враћати у нормалу - рекао је директор “Дубикотона” Драган Видовић.

Проблеми нису заобишли ни Фабрику обуће “Венето шуз” из Дервенте која је тек прије два дана почела да ради пуним капацитетом.

- Од 10. априла до 10. маја нисмо радили, с тим што смо све до прије два дана радили значајно смањеним капацитетом. Без посла је остало само неколико радника који су били ангажовани на одређено вријеме, али и њих планирамо вратити чим се ситуација стабилизује - рекла је директорица те фирме Сњежана Јовичић.

Према подацима Амбасаде Италије, у италијанским предузећима и фирмама са италијанским учешћем у БиХ запослено је око 12.000 радника, а те фирме остварују спољнотрговинску размјену од око двије милијарде марака годишње. На онлајн конференцији истакнуто је да чак 84,7 одсто предузећа очекује пад прихода од 20 одсто у овој години због посљедица вируса корона.

Радна снага

Драган Видовић каже да је појавом вируса корона само продубљена криза у којој су предузећа пословала посљедње двије године.

- Одлив радне снаге све нас је ставио на муке и тај проблем настојали смо превазићи подизањем личних доходака наших радника. Недостатак радника је горући проблем који ће сигурно поново доћи до изражаја када ЕУ поново отвори границе - рекао је Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана