Трупци морају остати домаћим погонима

Анита Јанковић Речевић
Трупци морају остати домаћим погонима

БАЊАЛУКА - Извоз обловине из БиХ, захваљујући забрани пласмана на ино-тржиште смањен је лани за 19 одсто у односу на 2021. годину, чиме је превасходно избјегнута несташица сировине за потребе домаће привреде, чији представници очекују да оваква пракса буде задржана и у овој години.

У извјештају Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о ефектима примјене одлука о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета наведено је да су ови потези имали бројне бенефите. Како је истакнуто избјегнуте су критичне несташице сировина за привреду и огрева за становништво. Стабилизацијом је, наводе, избјегнуто преношење крупних поремећаја са иностраног на домаће тржиште.

У документу стоји да је извоз обловине у 2021. години, када су на страно тржиште пласирано 49,33 милиона килограма дрвета, био тежак 18 милиона марака, док су те количине у 2022. години смањене на 39,76 милиона килограма, а вриједност је достигла 23,29 милиона марака.

- Вриједност извоза се увећавала, што показује на то да су, без обзира на мање пласиране количине, остварени значајни резултати - стоји у извјештају у којем подсјећају да су заштитне мјере ступиле на снагу 15. јуна прошле године те да су наведене количине пласиране до тог периода.

Додато је да су мјере у тржишним условима који су обиљежили прошлу годину биле неопходне те да су бенефити видљиви и када је у питању укупни извоз шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета који су такође били предмет наведених одлука. И ту се биљежи смањење извезених количина у 2022. години, у односу на 2021. годину са 663.363.695 килограма на 543.415.819. Истовремено вриједност извоза се значајно увећала па је тако лани била тешка 170,7 милиона марака, а 2021. године 133,10 милина КМ.

С обзиром на то да разлози за доношење првобитних мјера забране нису још у потпуности отклоњени, у извјештају је наведено да је ресорно министарство Савјету министара БиХ упутило на разматрање нови приједлог одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских сортимената, односно обловине а све са циљем да буде омогућен наставак континуираног праћења ситуације на домаћем тржишту.

Да је забрана извоза обловине имала позитивне ефекте сматра и секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник, који за “Глас” каже да је за домаћу привреду од изузетног значаја да буде спуштена рампа за пласман трупаца и у овој години.

- Већ уназад неколико година иницирамо забрану извоза трупаца, јер се тиме побољшава снабдијевање сировином домаћих дрвопрерађивача, чију су капацитети веома развијени. Легитимно је да на тај начин штитимо домаће произвођаче и то је неопходно ако желимо да имамо одрживи раст привреде. Поставља се питање зашто извозити обловину од које можемо произвести готов производ, попут намјештаја, паркета и тако остварити већу вриједност - рекао је Шиник и додао да очекују дВакуум

Лазо Шиник каже да су дрвопрерађивачи тренутно у незавидној позицији, јер је забрана извоза истекла па понеки трупци иду изван граница БиХ.

- Док чекамо нову забрану, налазимо се у вакууму, због чега дио сировине иде на ино-тржиште и поједини произвођачи већ пријављују умањење количина које треба да су им на располагању - рекао Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана