Трећа шанса за пребијање дугова

Милијана Латиновић
Трећа шанса за пребијање дугова

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Републици Српској до сада су компензовали скоро 970 милиона марака обавеза и потраживања, а већ сутра пред њима је трећа овогодишња шанса.

Према подацима објављеним на Бањалучкој берзи, унос обавеза за трећу овогодишњу мултилатералну компензацију почиње данас.

- Учесници којима су преостала некомпензована потраживања након спровођења мултилатералне компензације могу у уторак до 24 часа закључивати мултилатералне цесије и циљане додатне компензације, а два дана касније могу закључивати јавне продаје потраживања - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе. Подсјећају да учесници могу пријављивати и потраживања према привредним субјектима из ФБиХ који су регистровани у систему берзе те додају да се списак са субјектима из ФБиХ налази на интернет страници Бањалучке берзе.

Коментаришући чињеницу што су из компензације у компензацију све мршавији резултати и све мање учесника, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истиче за “Глас Српске” да је највећи проблем у томе што нема и даље модела како “натјерати” све учеснике на тржишту да пријављују своја потраживања.

- Велики број компанија и даље не пријављује потраживања иако имају обавезу. На нама је да са Владом РС и Пореском управом Српске изнађемо могућности како би на неки начин присилили све учеснике у пословном промету да користе ову могућност која је и законска обавеза. Из искуства видимо да се од укупног броја не пријављује ни 15 одсто учесника на тржишту и то је разлог што сваки пут имамо све скромније резултате на компензацијама - рекао је Рачић.

Додао је да када се погледа листа учесника на компензацијама, увијек су то иста предузећа, локалне заједнице или здравствене установе.

- Осим што се не пријављује довољан број учесника, имамо и жалбе појединих учесника, да неке компаније пријаве своје обавезе, па потом повлаче што је недопустиво - рекао је Рачић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Прва компензација одржана је у октобру 2015. године. Најбољи резултат до сада остварен је 2017. године када су се привредници и јавни сектор растеретили за 195,64 милиона марака. Гледано по годинама, најлошији резултат остварен је 2018. године када је “пребијено” свега 95,82 милиона марака обавеза и потраживања.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана