"Топ фарм" у Новој Тополи трага за купцем: Наду не улијева ни шест пута нижа цијена

Анита Јанковић Речевић
"Топ фарм" у Новој Тополи трага за купцем: Наду не улијева ни шест пута нижа цијена

БАЊАЛУКА - Имовина некадашње свињогојске фарме "Топ фарм" из Нове Тополе биће понуђена за 1,9 милиона марака на четвртој лицитацији, а њена продаја, упркос шест пута нижој цијени од почетне, под великим је знаком питања, јер у претходна три покушаја уопште није било заинтересованих.

На добошу ће се 7. јула, за када је заказана продаја у просторијама Окружног привредног суда у Бањалуци, наћи земљиште које се простире на 247.343 квадратна метра те грађевински објекти који су били у саставу фарме.

У огласу је наведено да се имовина стечајног дужника, која се налазе у мјесту Нова Топола на магистралном путу Бањалука - Градишка продаје у "пакету".

- Имовина је од Граничног прелаза у Градишци са Хрватском удаљена 12 километара, а од аеродрома око 25. Некретнине имају обезбијеђен прилаз директно са магистралног пута, а до објеката води приступни пут који је у склопу комплекса. Право учешћа имају сва правна и физичка лица која до 5. јула уплате депозит од 50.000 марака - стоји у огласу.

Стечајна управница "Топ фарма" Наташа Косић каже за "Глас" да је циљ што прије продати имовину јер временом пропада и тако стечај привести крају.

- На првој лицитацији фарма је била понуђена за 11,5 милиона КМ, то је била процијењена вриједност, на другој је цијена била 5,7 милиона марака, а на посљедњој 3,8 милиона. Сада смо ишли на половину претходне цијене јер пролази вријеме, објекти пропадају, земљиште зараста у траву и шибље, не изгледа као што је некада - рекла је Косићева.

Она је додала да ће уколико и ова, четврта лицитација буде неуспјешна, фарма пети пут бити понуђена за око 1,27 милиона КМ.

- Желимо се приближити цијени коју неко може и жели да плати. Фарма се наслања на привредну зону у Новој Тополи гдје се парцеле продају по цијени од једне до пет марака по квадрату и ми смо тренутно скупи за те услове. Са сљедећом планираном цијеном од 1,27 милиона КМ бићемо на том нивоу од пет марака по квадрату, тако да се надам да ћемо продати имовину сада или на идућој лицитацији - истакла је Косићева.

Ако ни након тога фарму нико не купи, Костићева каже да ће ићи на парцелисање фарме, јер су се они који су раније били заинтересовани жалили да је земљиште као цјелина скупо и огромно за покретање било каквог посла.

- Цијена ће у случају парцелисања остати пет КМ по квадрату. Људи који су до сада исказивали интересовање углавном се баве некретнинама, а било је говора о подизању соларних панела. Међу заинтересованим нико није био из области свињогојства јер фарма нема еколошку дозволу и вјероватно ту више није могуће организовати производњу свиња. Објекти су грађени по старом систему, а данас постоје модерне фарме које изгледају потпуно другачије - рекла је Косићева и додала да су потенцијални купци само разгледали имовину али да се нико није јавио на претходне лицитације.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми "Топ фарм" из Нове Тополе 18. маја 2021. године након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, хитно је продато око 2.000 прасади и крмача.

Потраживања

Наташа Косић је истакла да су потраживања повјерилаца око 18 милиона КМ, те да ће бити намирени у малом проценту након уновчења имовине.

- Предузеће је поприлично задужено неколико година прије него што је покренут стечај и највећа потраживања јесу заправо кредити који су дати фарми. У вријеме када је стечај отворен на фарми је било 13 запослених, а њихова потраживања износе око 260.000 марака - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана