Томић: Влада да поведе рачуна о запосленима у сектору пољопривреде

Срна
Томић: Влада да поведе рачуна о запосленима у сектору пољопривреде

БАЊАЛУКА- Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић позвао је Владу Српске да поведе више бриге о запосленима у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике.

"Влада може дати свој допринос у смислу одређивања најниже плате у Републици Српској која би у наредном периоду требала бити 600 КМ, а онда да се на ту најнижу плату додају остали додаци како би исплата зараде радницима била већа", рекао је Томић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је изузетно тежак материјални положај запослених у пољопривредној и прехрамбеној индустрији Републике Српске.

"Синдикат од данас нема социјалног партнера за преговоре о материјалном положају и платама запослених у овом сектору, јер Удружење послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске не жели са нама да преговара о гранском колективном уговору", рекао је Томић и навео да је синдикат због тога принуђен да се сада више базира на директне преговоре унутар предузећа и компанија.

Томић је рекао и да је примарна и прехрамбена пољопривредна производња у БиХ максимално угрожена од увозних лобија, али да Влада Републике Српске и ресорно министарство чине максимални напор у вези са заштитом домаће пољопривредне производње у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана