Ткачев: Милион КМ за бољу ефикасност рада и смањење емисије штетних материја

Срна
Ткачев: Милион КМ за бољу ефикасност рада и смањење емисије штетних материја

МОДРИЧА - Генерални директор Рафинерија уља Модрича Кирил Ткачев изјавио је, поводом Свјетског дана заштите животне средине, да ће ово предузеће уложити више од милион КМ за повећање ефикасности рада и смањење емисије угљендиоксида у процесу производње.

Ткачев је истакао да ће пројекти, који су започети прије двије године, бити финансијски исплативи.

"Очекујемо да се новац уштеђен на тај начин врати за мање од три године, а то је доказ да пројекти за повећање ефикасности и смањење емисије штетних материја могу да утичу позитивно на екологију и профитабилност компаније", рекао је новинарима Ткачев.

Он је навео да је за двије године, од када је покренут пројекат, Рафинерија у процесу производње прешла са високосумпорног мазута на мазут са ниским процентом сумпора, што је за око 50 одсто смањило емисију сумпора у ваздух, а покретањем нове котловнице очекује се додатан пад потрошње енергената и емисије штетних материја.

Ткачев је додао да ће Рафинерија у наредном периоду замијенити мазут као гориво гасом, што ће емисију сумпордиоксида свести на нулу.

Технички директор Рафинерије уља Модрича Зоран Јовановић рекао је да је циљ да се у процесу производње почну користити топлотне пумпе, те да се топлота добија и употребом електричне енергије и гаса.

"Раније су у Рафинерији уграђене топлотне пумпе, постављене соларне ћелије укупне снаге око 10 киловата електричне енергије, а у оквиру пројекта је изграђен и акумулатор топлоте који омогућава рад постројењима и до осам сати без струје", појаснио је Јовановић.

Он је навео да је наредна фаза уградња гасног топловодног котла снаге 1,5 мегавата који ће умјесто мазута користити гас као еколошки прихватљив енергент.

Према његовим ријечима, у овој години уграђене су инсталације за пренос топлоте водом умјесто паром, систем је повезан на топлотну пумпу и акумулатор топлоте, те инсталисано постројење за догријавање и одржавање температуре адитива.

Руководилац Сектора заштите на раду и заштите животне средине у Рафинерији уља Драгана Митровић рекла је да је у прошлој години завршена класификација и категоризација гудронског отпада, након чега слиједи израда идејног пројекта за управљање овим отпадом депонованим прије рата у јаму у мјесту Гаревац код Модриче.

"Рафинерија је у прошлој години обновила еколошку дозволу у којој је дефинисан план збрињавања гудронског отпада", навела је Митровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана