Текстилци послују на ивици

Милијана Латиновић
Текстилци послују на ивици

БАЊАЛУКА - Поскупљење сировине није заобишло ни текстилну индустрију у Републици Српској па у зависности одакле набављају материјале плаћају их од пет до 120 одсто више у односу на исти период лани, због чега су принуђени да колекцију јесен-зима продају по вишим цијенама.

 

Истакли су то саговорници “Гласа Српске”, који се у већој или мањој мјери суочавају са проблемима набавке репроматеријала.

Власник билећке фирме “Пчелица Маја”, која производи одјећу за дјецу Драго Вујовић, казао је да је памук који набављају из Турске поскупио и до 50 одсто.

- Очекивао сам стабилизацију, међутим све је горе и горе. Материјали су почели да поскупљују од маја помало. Почнемо наруџбу у понедјељак онлајн, у уторак је већ друга цијена и тако до краја седмице промијени се пет цијена. Полиестер који користимо за свечане хаљине и одјела за дјевојчице и дјечаке скупљи је за око десет одсто, а фолија која се ставља на сиперке поскупјела је за 120 процената - истакао је Вујовић. Нагласио је да на тржишту буквално влада отимачина за репроматеријалом те да у складу са свим потешкоћама смањују обим посла.

- Принуђени смо да подигнемо цијене својих производа, тако да ће од 1. новембра све бити скупље од 15 до 18 одсто - рекао је Вујовић нагласивши да се и купци буне за више цијене, али да произвођачи немају избора и да је пословање постало ход по ивици. Додао је да ово предузеће броји 26 запослених.

Директор финансија и администрације у модричком предузећу “Хертекс” које производи женску модну конфекцију Милан Вуковић рекао је да није тешко набавити материјал, али да је понуда слабија.

- Спектар боја је мањи него ранијих година па у том смислу нема много избора. Највише материјала нама стиже из Кине преко партнера, а цијене су више за неких пет одсто. За сада успијевамо да одржимо производњу, а како ће бити убудуће, видјећемо - рекао је Вуковић.

Додао је да је у току израда јесење колекције и додао да су и цијене својих производа подигли за исти проценат за колико је поскупио и репроматеријал.

И материјали које у свакодневној производњи користи фирма “Сана Линеа” из Костајнице поскупјели су од десет до 20 одсто.

- Упркос томе ми не можемо подићи цијене производа, јер и по тренутним цијенама се тешко продаје. Успијевамо набавити материјале, јер смо их на вријеме резервисали, али је куповна моћ становништва и слабија потражња највећи проблем - рекла је менаџер фирме Босиљка Дејановић.

Прољеће - љето

У многим фирмама у Српској добар дио колекције за прољеће и љето мјесецима је стајао у складиштима и на крају је гардероба продата испод сваке цијене.

- Почели смо да припремамо колекцију за идуће прољеће и љето, а како ће све то тећи, видјећемо - рекла је Босиљка Дејановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана