Теглица меда и до 30 КМ

Милош Васиљевић
Теглица меда и до 30 КМ

БАЊАЛУКА - Већина пчелара у Српској задовољна је досадашњом сезоном, која је неупоредиво боља од претходне, захваљујући добром почетку у прољеће, али, како кажу, да би била у потпуности успјешна, неопходна је киша.

Цијена за килограм “жутог злата” широм Српске креће се најчешће око 25 марака по килограму, али иде и до 30 КМ, што је више него ранијих година.

Почетак године је био одличан, сада се чека врцање ливадског меда, каже за “Глас Српске” предсједник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин.

- Прољећним дијелом до краја маја смо изузетно задовољни, јер такав нисмо имали у посљедњих неколико година. Сад нам због суше недостаје ливадска паша - рекао је Барашин. Према његовим ријечима, пчелари управо из тих разлога, очекујући кишу, нису ни врцали мед.

- Киша би освјежила ливаду, самим тим, пчелари се надају да би тај фактор могао поправити овај дио сезоне. Киша би прекинула сушу и спасила принос ливадског меда - казао је Барашин.

Пчелари се надају да неће остатак сезоне пропасти.

- Оријентациона цијена за килограм меда је 25 марака. У Херцеговини можда буде и која марка више, у другим крајевима Српске која марка мање. То су цијене које су формиране на почетку ове сезоне. Све је поскупјело, скупљи је репроматеријал, гориво и остало. Мало пчелара има пчелињаке уз кућу, најчешће су десетине километара удаљени. Све то изискује велике трошкове, јер се пчеле често селе - казао је Барашин. Додао је да, када је ријеч о пласману меда, пчелари не треба да се брину, јер је потражња велика.

На крајњем југу Српске нешто је лошији принос меда, а узрок лежи у чињеници да је велика суша, истакао је ово за “Глас” предсједник Удружења пчелара “Леотар” Обрад Нинковић. Мањи принос, како је казао, узроковале су климатске промјене у овом дијелу Српске, које посљедњих година узимају маха.

- Што се тиче медобрања у Требињу, ова година се може окарактерисати као лоша, као и претходне три. Пчелари се не могу похвалити неком сезоном, посебно они који су пчелињаке држали на једном мјесту или они који су били покретни за пашом. Они који су се прије главне паше у априлу одселили на веће надморске висине, прошли су знатно боље - рекао је Нинковић. Казао је да су пчелари успјели да покрију трошкове те да ће се килограм кретати од 25 до 30 КМ.

Уз Дрину, гдје је багрем основна паша пчелама, задовољни су досадашњом сезоном. Цијена меда у Зворнику биће нешто и нижа у односу на други дио земље, а за килограм потребно је издвојити 20 КМ.

- Већина пчелара у Зворнику ове године је задовољна, јер смо имали тешке три године због касних мразева и суша. Приноси меда су солидни, код нас је багрем главна паша. Већином стационарно пчеларимо, ако нас багрем изда, значи да смо изгубили годину. Срећом ове године није - казао је предсједник ДП “Багрем” Зоран Бирчаковић.

Прихрана

Предсједник ДП “Нови Град” Милош Оџић истиче да је пчелама потребна прихрана, јер због високих температура нису у могућности да прикупе довољно хране у природи.

- Слабија пчелиња друштва гладују. Пчелари треба да интервенишу док не буде повољнија ситуација - казао је Оџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана