Тегле допуњавају воћем из увоза

Милијана Латиновић
Тегле допуњавају воћем из увоза

Бањалука - Кишно прољеће утицало је на овогодишњи род сезонског воћа у Републици Српској, па су домаћи прерађивачи били принуђени да тегле допуне јагодама и вишњама из увоза.

Да би трговачким ланцима испоручили сласне мармеладе, сокове, салате и ајваре, домаћи прерађивачи годишње у погонима својих фабрика прераде хиљаде тона разног воћа и поврћа. За разлику од прошле године, када је добра берба обезбиједила сировину на домаћем терену, ситуација ове године није најсјајнија, па у производне погоне стижу воће и поврће из увоза. Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић истиче да са првим овогодишњим воћем нису баш најбоље прошли.

- Планирали смо прераду око 100 тона јагода. Међутим, свега трећину смо успјели да обезбиједимо код домаћих произвођача, док смо остало набавили из увоза. Тренутно прерађујемо вишње и ни њих нема довољно код домаћих воћара - рекао је Микић.

Додаје да увоз сировине додатно поскупљује производњу, те да се уздају да ће шљивама, уколико буде добар род, успјети да покрију трошкове производње.

- Шљиве су нам најважније, планирамо прераду око 1.000 тона. Надам се да ће бити квалитетних плодова у домаћим воћњацима и да бар шљиве нећемо морати увозити - рекао је Микић и додао да се прерађивачка индустрија ослања на ратаре чије су фабрике под ведрим небом, те да све зависи од временских услова.

Осим тога, бањалучка “Витаминка” позната је по свом ајвару, а црвене паприке, које су основни састојак тог производа, обезбиједиће из сусједне Србије и Македоније.

- Према првим процјенама, свега 50 одсто сировина успјећемо да обезбиједимо на домаћем тржишту - истакао је Микић.

У предузећу “Сава Семберија” у Бијељини истичу да ће све воће и поврће које не успију обезбиједити код својих коопераната морати да увезу.

- Планирамо прераду око 7.000 тона воћа и поврћа. Сав род са домаћих парцела ћемо откупити, а све што буде недостајало мораћемо да увеземо. Прољеће је било кишно, видјећемо хоће ли јесен бити златна - рекао је директор фабрике “Сава Семберија” Стево Филиповић.

Додао је да се у погонима те фабрике углавном прерађују јабуке, кајсије, шљиве, корнишони и паприке.

Сезонци

Жарко Микић је истакао да је “Витаминка” већ расписала конкурс за пријем сезонских радника.

- Биће нам потребно између 200 и 300 сезонаца, за које ће бити посла од јула до октобра. Најмање 50 радника примићемо на одређено, уз могућност да неки добију и уговор за стално - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана