Свјетска банка за БиХ прогнозирала раст од три одсто, најмањи у региону: Економију очекује приземљење

Милијана Латиновић
Свјетска банка за БиХ прогнозирала раст од три одсто, најмањи у региону: Економију очекује приземљење

БАЊАЛУКА - Нови сојеви вируса корона, раст инфлације, дуга и неједнакост прихода угрожавају опоравак свјетске економије, а скроман раст од око три одсто очекује и БиХ у овој години, најновија је прогноза Свјетске банке.

У извјештају “Глобални економски изгледи” ова финансијска институција наводи да након снажног опоравка у прошлој години, омикрон и инфлација приземљују свјетске економије. Наводе да се очекује успоравање глобалног раста са 5,5 одсто у 2021. на 4,1 одсто у овој години и 3,2 одсто у наредној.

Свјетска банка процјењује да ће економски раст у БиХ у овој години износити три одсто, што је смањење у односу на прогнозе Централне банке БиХ која је предвиђала раст од 3,9 одсто. Нешто бољу прогнозу Свјетска банка је дала за Сјеверну Македонију којој прогнозира раст од 3,7 одсто, за Хрватску 5,4 одсто, а за Србију 4,5 одсто. Највећи раст, када је ријеч о земљама региона, предвиђен је за Црну Гору којој даје 5,6 процената.

- Брзо ширење омикрона указује да ће пандемија и даље наставити да прекида економске активности - саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ. Додају да је примјетно успоравање у главним економијама, укључујући САД и Кину које ће сигурно утицати на инострану потражњу у економијама у настанку и развоју.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је за “Глас” да је важно да се привреда Српске лани вратила на ниво из 2018. године када су забиљежени добри резултати.

- То је оно што охрабрује. Међутим, тренутна епидемиолошка ситуација није добра, а константан раст цијена енергената на свјетском тржишту уз поскупљење сировина указују на то да нас очекује веома изазовна година. Иако биљежимо позитивне трендове, узимајући у обзир све потешкоће, можемо бити задовољни ако се задржимо на нивоу који смо досегли лани - истакао је Благојевић. Подсјетио је да је привреда РС извозно оријентисана, те да на домаћа кретања утичу и дешавања на најзначајнијим тржиштима.

- Нећемо моћи бити имуни и одупријети се баш свему што се дешава у свијету јер смо ми мала економија - поручио је Благојевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Марко Ђого рекао је за “Глас Српске” да ове прогнозе Свјетске банке за БиХ и нису нека новост имајући у виду да смо сличне прогнозе економског раста имали и прије “ковида”.

- Скоро десет година стопе раста код нас, изузев у годинама свјетске економске кризе, крећу се од 2,5 до четири одсто. Без раста од пет одсто бар десетак година тешко да можемо озбиљније смањити разлике у односу на друге земље. Један од основних разлога зашто не можемо достићи толику стопу раста јесу емиграције радне снаге - рекао је Ђого. Истакао је да су анализе показале да становништво емигрира у ствари у ситуацијама када има довољно новца да себи омогући да оде и недовољно да остане.

Ликвидност

Владимир Благојевић је казао да су домаћи привредници због недостатка репроматеријала на тржишту приморани да и по шест мјесеци унапријед резервишу сировину.

- Неке од тих роба морају и авансно да плате, а све то утиче на њихову ликвидност, која је и иначе велики проблем наше привреде - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана