Свилом из увоза кроје одијела за странце

Милијана Латиновић
Свилом из увоза кроје одијела за странце

Бањалука - На тржиште БиХ у прошлој години стигла је свила вриједна више од пола милиона марака, док је вриједност извоза те тканине на инострана тржишта била 18 пута мања.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, на домаће тржиште у 2018. години стигло је више од 4.500 килограма свиле вриједности више од 510.000 марака. Подаци показују да је у истом периоду БиХ извезла 104 килограма свиле вриједности око 27.000 марака.

Највише овог најцјењенијег материјала за конфекцију на домаће тржиште стигло је из Италије, Њемачке и Хрватске, док је БиХ свилу пласирала на тржиште Швајцарске и Италије.

Секретар Удружења текстил, кожа и обућа при Привредној комори РС Александра Михајловић-Бијелић истиче за “Глас Српске” да не чуди што је увоз свиле толико већи од извоза када већина текстилне индустрије почива на лон пословима.

- Домаћа предузећа увозе свилу коју прерађују и извозе кроз готове производе које шију за стране фирме. Има и оних које извозе властите производе, али је то и даље веома мали број текстилних предузећа - рекла је Михајловић-Бијелић и нагласила да је текстилна индустрија углавном увозно зависна јер је сав репроматеријал увезен.

Истакла је да она предузећа која производе властити текстилни производ тешко успијевају да се изборе са свјетски познатим компанијама за парче тржишног колача.

- На подручју Републике Српске регистровано је око 120 компанија у текстилној и око 40 у обућарској индустрији. У тим предузећима запослено је око 12.000 радника, с тим што је велика већина у фабрикама обуће које из године у годину шире капацитете - додала је Михајловић-Бијелић.

У предузећима у Српској која производе гардеробу која се, осим на домаћем, продаје и на иностраном тржишту, упозоравају да је највећи проблем са којим се суочавају недостатак радне снаге.

Директор предузећа “Вастил” из Новог Града Мирослав Станковић каже за “Глас Српске” да сваког дана стрепе да ли ће мјеста за шиваћим машинама остати пуста.

- Раднике ћемо за три године тражити свијећом. Од 100 наших радница супружници раде у иностранству и треба очекивати да ће ускоро и оне отићи - рекао је Станковић и додао да ово предузеће производи искључиво текстилну плетену робу за италијанско тржиште.

Исти проблем имају и у предузећу “Марди” у Градишци, које је у протеклом периоду било принуђено да затвори двије пословнице.

- До сировине није тешко доћи, али нема радника. Материјале набављамо углавном из Кине, али се плашим да ускоро неће имати ко да ради. Тренутно једва успијевамо да произведемо довољно за домаће тржиште - рекла је пословођа у том предузећу Каролина Ристић и нагласила да углавном производе женску гардеробу и мушке капуте.

 

УВОЗ СВИЛЕ У БиХ

Земља                 Количина (у кг)              Вриједност (у КМ)

Италија               3.599                                   371.531

Њемачка            334                                       99.383

Хрватска            206                                        5.589

Турска                 177                                        4.834

Швајцарска        98                                          26.851

 

ИЗВОЗ

Земља                 Количина (у кг)              Вриједност (у КМ)

Швајцарска         100                                          27.688

Хрватска               4                                               42

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана