Све више млијека "тече" на инострано тржиште

Милијана Латиновић
Све више млијека "тече" на инострано тржиште

БАЊАЛУКА - Сектор мљекарства и у овој години биљежи позитивна кретања што потврђује податак да је БиХ за шест мјесеци на инострано тржиште пласирала млијеко и млијечне производе у вриједности од 54 милиона марака.

Анализа стања на тржишту млијека и млијечних производа у БиХ за период од 2016. до 2018. и првих шест мјесеци ове године, коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, показује да извоз тих производа у посматраном периоду биљежи позитивна кретања.

Вриједност извоза млијека и млијечних производа је са 67 милиона КМ, колико је износила 2016. године, скочила на 88 милиона КМ у прошлој години. Анализа показује да је вриједност пласмана тих производа у прошлој години на инострано тржиште за скоро 13 милиона марака била већа од вриједности у 2017. години. 

Међутим, упоредо са извозом, у посматраном периоду повећавао се и увоз, па је тако 2016. године у БиХ стигло млијеко и млијечни производи у вриједности од 133 милиона марака, док је лани вриједност увоза достигла 154 милиона КМ. Анализа показује да су у првом полугодишту ове године у БиХ увезени млијеко и млијечни производи "тешки" 87 милиона марака. 

У извозу из године у годину предњаче млијеко и павлака, што потврђује и статистика према којој су 2016. године домаћи мљекари извезли млијеко вриједности 45 милиона марака, док је вриједност пласмана тог производа у прошлој години достигла 56 милиона марака.

У првом полугодишту ове године извезено је млијеко у вриједности од 29 милиона КМ. Поређења ради, БиХ је прије три године увезла млијеко вриједности осам милиона марака, док је у првом полугодишту ове године на домаће трпезе стигло млијеко "тешко" 17 милиона КМ. 

Анализа је показала да је производња сировог млијека стабилна те да у протекле три године износи око 700 милиона литара. Од укупне количине, у РС се произведе 46 одсто, 54 одсто у ФБиХ и свега један одсто у Брчко дистрикту.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже за "Глас Српске" да је добро што се извоз млијека и млијечних производа из БиХ повећава, али да домаћи мљекари и даље тешко освајају инострана тржишта.

- Већ годину дана траје блокада извоза на тржиште самопроглашеног Косова, чиме је озбиљно нарушен споразум ЦЕФТА, а што се Европске уније тиче, своје производе пласирамо само у сусједну Хрватску - рекао је Усорац. Нагласио је да се у БиХ углавном увозе разни млијечни напици, који не могу "пронаћи пут" до купаца у земљама поријекла у ЕУ.

- Нама и даље стиже све и свашта, због чега су нам пријеко потребне много јаче контроле на границама и поштовање споразума који нису без разлога потписани. Уколико неко крши то што ти документи прописују, као што је то случај са Косовом, треба узвратити истом мјером и забранити увоз њихових производа на наше тржиште - нагласио је Усорац.

 

Партнери

Према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ најзначајнији партнери БиХ у спољнотрговинској размјени млијека и млијечних производа су Европска унија и земље ЦЕФТА. Наводе да се око 87 одсто млијека и млијечних производа из БиХ пласира у земље ЦЕФТА.

Занимљиво је да управо толико млијека и млијечних прерађевина стиже на домаће тржиште из ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана