Све што произведe металски сектор заврши у складишту

Милијана Латиновић
Све што произведe металски сектор заврши у складишту

БАЊАЛУКА - Предузећа у Републици Српској која послују у металском сектору сабирају штету због пандемије вируса корона, а према првим процјенама, пуне руке посла већина ће имати тек у септембру, када очекују прве наруџбе од ино-партнера.

Проблеми металског сектора почели су још почетком године јер нису могли набављати компоненте и сировину из Кине, у којој се у децембру прошле године појавио вирус корона. 

Директор Привредне коморе РС Перо Ћорић истиче за “Глас Српске” да су многе фирме у марту и априлу успијевале да раде захваљујући залихама репроматеријала, али да су све недаће које су их снашле посебно дошле до изражаја у мају, јер и оно што су произвели нису могли да пласирају.

- Ситуацију отежава то што су скоро сва предузећа из тог сектора извозно оријентисана, те сада не могу да дођу до репроматеријала, а и не долазе им наруџбе од иностраних партнера. То је посебно изражено у предузећима у којима се производе поједини дијелови за ауто-индустрију - рекао је Ћорић, нагласивши да многе фирме послују са свега 30 до 40 одсто капацитета.

Ћорић каже да је смањен обим посла у иностраним предузећима са којима послују наше фирме непремостива препрека за домаћу привреду.

- Обесхрабрује чињеница да стране компаније најављују наруџбе тек у септембру, што значи да је пред нашим компанијама неизвјестан период који ће бити веома тешко премостити - додао је Ћорић, нагласивши да је неминовно да ће и ови привредни субјекти требати помоћ Републике, иако им пословање није било забрањено.

У дервентском предузећу “Металац МБМ” истичу да раде са свега 30 одсто капацитета.

- Извозимо готово 98 одсто металних позиција из области грађевинарства које производимо. Посљедња два мјесеца била су катастрофа. Имали смо репроматеријала, али смо радили само за складиште - истакли су у том предузећу, додавши да страхују да ће бити и горе.

Немања Савић из которварошког предузећа “Сим техник”, које је углавном радило за њемачку ауто-индустрију, каже да проблеми тињају од лани.

- И 2019. година нам је била критична, а онда нас је дочекао вирус корона, због чега смо у протеклом периоду радили са свега 50 одсто капацитета - рекао је Савић, нагласивши да нико од запослених није отпуштен упркос проблемима. Савић каже да због проблема у пословању изазваних вишом силом сада прихватају и наруџбе које нису профитабилне.

- Прогнозе за ову годину су такве да вјерујем да ћемо радити само да измиримо све обавезе према радницима без икаквог профита - рекао је Савић, додавши да се уздају у помоћ Владе РС, која је најавила помоћ и предузећима која су пословала смањеним капацитетом.

  Радна снага

Иако је већина компанија из металског сектора за сада успјела да сачува све запослене, недостатак посла могао би утицати и на тај сегмент.

- Биће изузетно тешко одржати ниво плата и сачувати број запослених. Питање је и када те наруџбе на јесен стигну да ли ће фирме имати довољно радника и да ли ће моћи испоштовати рокове - рекао је Перо Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана