Сваки увоз нова цијена

Милијана Латиновић
Сваки увоз нова цијена

БАЊАЛУКА - Поскупљење хране наставља се из дана у дан, а на списку намирница које би у наредном периоду могле још поскупјети је и рижа за коју домаћи увозници кажу да са сваком новом пошиљком стиже и нова цијена.

Свјетске прогнозе показују да производња риже није угрожена и да би у Индији овога љета требало да буде добра жетва, али да је производња поскупјела те да је то разлог због кога ће ова намирница и код нас коштати више.

Ако је судити према рачуници статистичара у Републици Српској, грађани су у априлу ове године издвајали у просјеку 3,33 марке за килограм риже, док је у истом мјесецу прошле године килограм те намирнице коштао у просјеку 2,72 марке.

Власник трговачког ланца “Фрукта трејд” из Дервенте Душко Рељић истиче за “Глас Српске” да нема никаквих правила и да се цијене свих намирница, а посебно увозне робе мијењају из дана у дан.

- Мијења се цијена производње, бродарина, све живо. Рижа крене са једном цијеном, док стигне до нас већ је друга цијена и ту нема краја. Набављамо је из цијелог свијета, гдје год се производи - испричао је Рељић, додавши да у складу са свим тим трошковима и они дижу цијену производа у својим маркетима.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, у прва четири мјесеца ове године увезено је 3,15 милиона килограма риже вриједности 5,01 милион марака, док је у истом периоду лани увезено 2,55 милиона килограма те намирнице, вриједности 3,20 милиона марака. Највише риже увезено је из Италије, Словеније, Хрватске, Швајцарске и Пакистана.

На адресе удружења за заштиту потрошача притужбе потрошача стижу свакодневно. Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић истиче да је врло вјероватно да су поједини увезли већу количину риже, као што је било и са другим намирницама, како би је, кад у свијету поскупи, продали по далеко вишим цијенама и зарадили преко ноћи.

- Подаци о увозу риже и немају неког смисла, па нисмо ми сви одједном почели да једемо рижу, нити је код нас отворено толико кинеских ресторана. Сигурно да ту има посла за инспекторе, да се види гдје је завршила та силна рижа, по којој цијени је набављена, а по којој ће се продавати након што одлежи у складиштима. Често нам се потрошачи жале да се цијене појединих производа разликују и за марку од маркета до маркета. Ми ту не можемо ништа осим да их савјетујемо да се не залијећу у прву продавницу већ да добро погледају гдје је најповољније - рекао је Василић.

Истиче да се исто дешавало и дешава и са горивом, пшеницом и брашном.

- Све несташице се вјештачки праве да би поједини могли да се богате преко леђа народа - закључио је Василић.  

Највећи произвођачи

Уз пшеницу и кукуруз рижа је једна од водећих намирница у свијету, а више од 3,5 милијарде свјетске популације сматра рижу основном храном. Највећи произвођачи риже у свијету су Индија, Кина, Индонезија, Бангладеш, Тајланд, Вијетнам, Бурма, Филипини, Камбоџа и Пакистан. Те земље су и највећи потрошачи риже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана