Шумарство хвата залет

Милијана Латиновић
Шумарство хвата залет

Бањалука - Вриједност продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у првом кварталу ове године премашила је 62 милиона КМ и за око десет одсто је већа у односу на исти период лани, а најбољи резултат постигнут је у пласману шумских сортимената.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност откупа и продаје производа пољопривреде, шумарства и рибарства у првом тромјесечју ове године износила је нешто више од 84 милиона марака, од чега се више од 62 милиона односило на продају из властите производње пословних субјеката, док се остатак односио на откуп од породичних пољопривредних газдинстава.

Према подацима завода, највише новца слило се од продаје производа шумарства и то нешто више од 27 милиона марака, док је на другом мјесту сектор сточарства који је забиљежио вриједност продаје у износу већем од 21 милион КМ. За разлику од продаје, вриједност откупа наведених производа у првом тромјесечју биљежи пад за 3,8 одсто у односу на исти период лани. Статистичари су израчунали да је вриједност откупа износила 21,74 милиона КМ, а највећи удио имали су сточарски производи и то око 19 милиона марака.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник истиче за “Глас Српске” да су резултати постигнути у прва три мјесеца ове године у сектору шумарства и прераде дрвета бољи у односу на прошлогодишњи резултат.

- Имали смо нешто лошији старт ове године, што се може правдати неповољним условима у јануару, јер је практично тај мјесец био изгубљен. Производња у шумарству у првом кварталу, иначе, највише зависи од распореда радних дана у јануару и временских прилика. Подбачаји с почетка године намирени су у марту - истакао је Шиник.

Додаје да је неопходно одржати тренд раста у сектору шумарства како би и у преради дрвета и производњи намјештаја били постигнути добри резултати.

- Етат који је основ за планирање производње у шумарству у једној пословној години се поставља тако да су резултати у првом и посљедњем кварталу нешто слабији у односу на други и трећи, када је производња најобимнија и резултати врхунски - нагласио је Шиник.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да у сточарству најбоље резултате тренутно биљежи сектор живинарства.

- Нисмо испунили квоту од 5.000 тона јунећег меса за Турску, што показује да је тај сектор у паду, а и цијена свиња није била баш повољна од почетка године, тако да је једино живинарство направило добар резултат. Млијеко сигурно заузима највећи дио у сегменту откупа пољопривредних производа - рекао је Маринковић и додао да је забиљежен раст потражње тих производа. Коментаришући кретања у сектору ратарства, Маринковић додаје да је почетак године обиљежила висока цијена пшенице, те да је ту било највише превирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана