Судбина “Униса” у рукама судија

Милијана Латиновић
Судбина “Униса” у рукама судија

Дервента - Виши привредни суд у Бањалуци одбио је жалбу стечајног дужника Фабрике цијеви “Унис” из Дервенте, а да ли ће стечај бити отворен у том пропалом предузећу биће познато данас, након што правосудна институција у Добоју размотри извјештај привременог стечајног управника.

У Окружном привредном суду Добој навели су да ће о покретању стечаја суд одлучити након утврђивања постојања услова за отварање стечајног поступка у складу са одредбама Закона о стечају.

Захтјев за стечај “Униса” почетком године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника именован је Лазо Ђурђевић. 

Већински власник тог пропалог предузећа жалио се Вишем привредном суду у Бањалуци, што је одгодило коначну одлуку у овом случају.

- На рочишту ћу представити извјештај о стању у предузећу. Не могу коментарисати каква ће бити коначна одлука суда, али дефинитивно услови за стечај постоје. Тешко да предузеће које има дуг тежак 500 милиона може стати на ноге - истакао је за “Глас Српске” Ђурђевић.

Додао је да се мора само изнаћи начин како да се покрију трошкови поступка, с обзиром на то да је комплетна имовина “Униса” под хипотеком и залогом.Око 100 запослених у некадашњем привредном гиганту из Дервенте у стечају виде једино рјешење за проблеме који се гомилају дуже од деценије.

- Очекујемо да ће коначно бити донесена одлука о стечају, јер то је једини начин да остваримо своја права, првенствено да нам се повеже радни стаж - рекла је предсједница Синдикалне организације “Униса” Радослава Миланковић, подсјетивши да запосленима доприноси нису уплаћивани редовно од 2007. године.

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић каже да је од првог дана отварања предстечајног поступка тврдио да  “Унис” мора у стечај, јер су одавно створени сви законски услови за то. 

- Ријеч је о предузећу које нема могућност да настави са производњом због превеликих дугова и неисплаћених плата. Жалбени поступци које је два пута упућивао већински власник само су одуговлачили цијели причу што није добро ни за власника, ни за раднике, ни за “Унис” - рекао је Пеулић. 

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања су требала бити измирена у наредних десет година, али га Управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

 

Права радника

Тане Пеулић истиче да ће, ако стечај буде отворен, Влада РС уплатити доприносе за раднике “Униса” који су стекли услове за пензију.

- Уколико се нађе потенцијални купац који има намјеру да настави са производњом све ћемо учинити да се радно способни врате поново у “Унис” - казао је Пеулић.  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана