Суд у Бијељини одговорио на захтјев запослених у “Житопромету”: Уплата депозита до краја мјесеца

Милијана Латиновић
Суд у Бијељини одговорио на захтјев запослених у “Житопромету”: Уплата депозита до краја мјесеца

Бијељина - Радници бијељинског “Житопромета” до краја мјесеца треба да уплате 5.000 КМ судског депозита да би био покренут предстечајни поступак, док већински власник тог предузећа Слободан Павловић обећава долазак иностраних партнера и покретање погона.

Предсједник синдиката “Житопромета” Душан Томић потврдио је јуче за “Глас Српске” да је Окружни привредни суд у Бијељини одговорио на захтјев за покретање стечаја у том некадашњем привредном гиганту.

- Остављен нам је рок до 30. јула да уплатимо тај износ на рачун суда. Сви радници ће се данас окупити у кругу предузећа да видимо како ћемо обезбиједити потребан новац - рекао је Томић, нагласивши да ће помоћ тражити од локалне и републичке власти.

Адвокат Милош Стевановић истакао је да Адвокатска канцеларија “Стевановић” заступа 120 радника “Житопромета” у свим поступцима пред надлежним судом да би наплатили своја потраживања.

- Синдикат ће обезбиједити новац за уплату судског депозита, а и ми ћемо финансијски помоћи уколико затреба. И даље смо отворени за договоре, уколико Павловић има начин да покрене предузеће. Неколико инвеститора се јављало и њему и нама, али он једноставно није нашао интерес у томе да се договори о сарадњи и због тога инсистирамо на отварању стечаја - рекао је Стевановић, нагласивши да радницима није у циљу да компанија буде распарчана и парцијално продавана, већ да почне нормално да ради.

Он је додао да ће стечајни поступак бити финансиран из стечајне масе, која је неколико пута већа од укупног дуга.

- Према подацима које смо добили из књиговодства предузећа укупна имовина “Житопромета” процјењује се на 17 милиона марака, док је износ дуга према радницима, банкама и добављачима око пет милиона марака. Тренутна блокада на рачуну предузећа је око 1,8 милиона КМ - појаснио је Стевановић.

Павловић ипак не одустаје од идеје да ће ускоро пронаћи партнера и то пропало предузеће дићи на ноге.

- Преговарам са једним партнером из Америке који би у недјељу требало да дође да разговарамо. Он има намјеру да инвестира у “Житопромет” и већ је уплатио новац у “Павловић банку” - рекао је Павловић.

Проблеми

Душан Томић је истакао да је Слободан Павловић већ 17 година већински власник “Житопромета”, те да је у првих 15 година све функционисало како треба. Међутим, онда су полако почели да се јављају проблеми, а дугови према радницима да се гомилају. Томић каже да им није уплаћено 11 плата, као ни доприноси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана