Струја, обућа и дрво извозни адути Српске

Милијана Латиновић
Струја, обућа и дрво извозни адути Српске

Бањалука - Спољнотрговински промет Српске први пут је након 11 година премашио четири милијарде марака, а најјачи извозни адути у првом полугодишту били су струја, обућа, дрво и производи од дрвета.

Информацију о спољнотрговинском промету у првих шест мјесеци ове године усвојила је јуче Влада РС, а министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић је након сједнице истакао да је извоз повећан за 11,77, а увоз за 8,16 одсто у односу на исти период лани.

- Покривеност увоза извозом премашила је 70 одсто. Смањен је укупан дефицит за око три милиона и износи око 680 милиона марака - истакао је Глухаковић.

Додао је да размјена са Европском унијом чини 60,33 одсто, са земљама ЦЕФТА 18,35 одсто, док преостали дио чине Русија, Кина и земље Далеког истока.

- Повећан је укупан спољнотрговински промет са земљама ЦЕФТА за 9,22 одсто, при чему је увоз повећан за 5,91, а извоз за 14 одсто. Са земљама ЕУ размјена је већа за 10,23 одсто, а извоз је повећан за 13,6 одсто - навео је Глухаковић.

Он је оцијенио да је за овако добре резултате заслужна добра пословна политика и амбијент који су створили Влада, Привредна комора РС и послодавци, а чему је допринио и пројекат промоције домаћих производа “Наше је боље”.

Помоћница министра Душанка Тегелтија навела је да Српска извози електричну енергију, дрво и производе од дрвета, намјештај, обућу и одјећу, а највише увози производе широке потрошње, пиће и храну.

- Српска има квалитетне производе и њени произвођачи имају све потребне сертификате за извоз - рекла је Тегелтија.

Највише робе Српска је извезла у Италију, а увезла из Србије.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић је казао да ови резултати у спољнотрговинском промету нису занемарљиви, али да могу бити још бољи.

  • Морамо водити рачуна када је ријеч о извозу дрвета, не смијемо дозволити да наши прерађивачи остају без квалитетне сировине. Радимо на томе да буду уведене таксе на извоз сировине - рекао је Шкребић.

Таксе

Портпарол Инспектората РС Душанка Макивић истакла је да су по основу надзора инспектора у спољнотрговинском промету Српске за првих шест мјесеци ове године уплаћене таксе у укупном износу од 2,55 милиона КМ. Додала је да су инспекције приликом увоза извршиле 54.973 контроле различите врсте робе, те да су узета 2.963 узорка.

- Код свега један одсто испитиваних узорака утврђено је да не испуњавају прописане параметре квалитета и здравствене исправности, те је по том основу забрањен увоз 19 пошиљки хране, једне хране за животиње, девет пошиљки предмета опште употребе и седам пољопривредног репроматеријала - рекла је Макивићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана