Строже мјере смањиле увоз половњака

Анита Јанковић-Речевић
Строже мјере смањиле увоз половњака

Бањалука - Забрана увоза половњака с мотором еуро 4 знатно је смањила увоз коришћених аутомобила у БиХ, а власници ауто-кућа тврде да је та мјера довела и до пада потражње јер за нови стандард и млађа возила купци морају издвојити више новца.

Увоз половњака из Европске уније претходних мјесеци и година биљежио је рекорде, али су се од 1. јуна, када је на снагу ступила одлука Савјета министара којом је БиХ забранила увоз половних аутомобила старије генерације мотора, ствари промијениле. Према истој одлуци, у БиХ је могуће увести искључиво половне аутомобиле који испуњавају еуро 5 стандарде, те нова возила са еуро 6 мотором.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у јуну ове године увезена су 5.964 половина аутомобила, што је у односу на исти мјесец лани, када је на тржиште стигло 6.510 половњака, мање за 546 возила. С друге стране, ауто-куће су у посматраном периоду увезле више нових возила. Тако је, истичу у УИО, у јуну ове године увезено 1.015 нових возила, а истог мјесеца прошле године 965.

Подаци Управе показују да је у БиХ у првим мјесецима ове године дошло до експанзије увоза половњака, па су тако од јануара до краја маја у земљу увезена 10.042 половна возила, за разлику од првих пет мјесеци 2018. године када је увезено 6.470 коришћених аутомобила.

Директор сарајевског салона “Херц ауто” Севдалија Бајрић истиче да је до пада увоза половњака у јуну дошло управо зато што је на тржиште БиХ стигло превише половних возила на почетку године.

- Када су људи чули да ће од 1. јуна ступити на снагу одлука о забрани увоза аутомобила са еуро 4 стандардом, масовно су почели довозити возила тих карактеристика и лагеровати их - истиче Бајрић.

Додаје да, упркос спуштеној рампи за увоз, купци на домаћем тржишту и даље могу наћи возила са еуро 4 мотором.

- Та забрана узроковала је незнатан раст цијена старијих половњака, па су возила са еуро 4 мотором у просјеку скупља за 500 до 800 КМ. Оно што је добро за купце је да у наредним мјесецима могу очекивати пад цијене возила са еуро 5 мотором јер се ауто-куће морају прилагодити платежној моћи грађана. Тржиште се мора ускладити - казао је Бајрић.

Власник ауто-плаца “ДМ Топић” из Бањалуке Дејан Топић каже да је најнижа цијена возила са еуро 5 мотором од девет до десет хиљада КМ. 

- Због економске ситуације грађани највише купују возила од 5.000 до 6.000 КМ, траже нешто јефтино, а квалитет слабо гледају. Возила са еуро 5 карактеристикама се баш не уклапају у ту причу, тако да је дошло до пада продаје, али надам се да ће у наредних годину дана доћи до нормализације - казао је Топић  и додао да домаћи купци највише воле “голфове”, као и друге моделе који излазе из “Фолксвагенове” фабрике.

Сигурнија возила

Севдалија Бајрић сматра да су нове мјере добре јер ће се на домаћим саобраћајницама возити квалитетнија и сигурнија возила, која испуштају много мање издувних гасова.

- Друга је ствар што је финансијска ситуација код нас лоша па људи траже што јефтиније, али и то ће се промијенити, само треба да прође пар мјесеци да се људи навикну - навео је Бајрић.

 

Увоз возила у БиХ

година                        број

2015.                          65.112

2016.                         67.834

2017.                         70.976

2018.                          82.905

1.1 - 31.7.2019.         55.428

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана