Странци раскидају милионске уговоре

Маријана Миљић Бјеловук
Странци раскидају милионске уговоре

БАЊАЛУКА - Поједина предузећа из Српске остају без страних партнера који им због тренутне тешке ситуације изазване ширењем вируса корона отказују реализацију вишемилионских уговора.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да домаћи привредници, након свих проблема са којима су суочени, остају и без страних партнера, који им отказују послове "тешке" више милиона марака.

- Инострани партнери обавјештавају домаће фирме да обустављају сарадњу која траје неколико година, па чак и деценија. Ријеч је углавном о предузећима из Италије, Њемачке и Аустрије, односно земаља које су најзначајнији спољнотрговински партнери Српске - казао је Благојевић.

Нагласио је да су поједине иностране фирме и из превентивних разлога ставиле кључ у браву до половине априла, што свакако утиче и на уговоре које имају са предузећима из РС.

Са овим проблемом суочено је и текстилно предузеће "Мраз" из Пала, које годинама сарађује са свјетски признатим кућама.

- Обавијештени смо од стране партнера, са којим радимо већ 12 година, да обуставља тренутно сарадњу са нама због тешке ситуације у коју су доведени због појаве и ширења вируса корона. Надам се да ћемо, када све ово мало утихне, наставити сарадњу. Ми сада настојимо на све начине да нађемо новог купца. Ми смо својим производима снабдијевали иностранство, крузере. Сада је све стало - казао је директор и један од власника "Мраза" Младен Ковачевић.

Он је нагласио да су тренутно ликвидни, те да ће успјети да испоштују бар минималне обавезе које имају и да исплате плате радницима, као и остале рачуне који су неодложиви.

Са сличним потешкоћама суочава се и предузеће "Нова дрвна индустрија Подградци" (Нова ДиПО), која 98 одсто свог производног програма ради за шведски бренд "Икеа".

- Они купују све наше производе. Прошле седмице умањили су нам количине за испоруку за 30 одсто, ове седмице такође имамо значајно умањење. Чекамо одлуку шта ће бити даље. Остаје нам изгледа само азијско тржиште у овом моменту - рекао је директор "Нове ДиПО" Вељко Беук и додао да су због тренутне кризе складишта робе попуњена.

Велики број домаћих фирми је, у јеку отказивања вишемилионских послова од стране иностраних фирми, фокусиран тренутно на тражење нових пословних партнера како би одржали производњу на минимуму.

Олакшице по питању ПДВ-а

Владимир Благојевић истиче да је неопходна подршка домаћим привредницима са нивоа БиХ, те да треба да уведу олакшице по питању плаћања пореза на додату вриједност (ПДВ).

- Тако на примјер предузећа плаћају ПДВ и за произведене маске. Велики број фирми се преоријентисао на шивење маски, а поражавајуће је да на те маске морају платити ПДВ - рекао је Благојевић и додао да привредници нису сасвим задовољни начином увођења мараторијума на отплату кредита, те да траже да та одлука буде уређена као и у Србији. Благојевић је навео и да је до сада више до 400 фирми испунило анкету коју спроводе, а која се односи на проблеме привредника настале због појаве и ширења вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана