Страна улагања још на низбрдици

Маријана Миљић
Страна улагања још на низбрдици

Бањалука - РС ове године очекује пад прилива страних инвестиција, а као разлог за то осим унутрашњих слабости наведена је компликована ситуација на међународној политичкој и економској сцени и смањење профита компанија.

Према подацима Централне банке БиХ просјечан годишњи износ инвестиција у РС у посљедњих десет година износи око пола милијарде КМ.

У информацији о страним улагањима у Српској, коју је на посљедњој сједници усвојила Влада РС, наведено је да се за ову годину може очекивати пад прилива страних инвестиција.

- Подаци Министарства за економске односе и регионалну сарадњу за ову годину, а који се односе на регистроване стране инвеститоре показују сличан тренд као и 2015. године када је забиљежен пад страних улагања. У 2014. години је регистровано 125 иностраних улагача, 2015. их је било 185, а до 31. октобра ове године 157 - наведено је у информацији.

Иако број регистрованих страних инвеститора много не одступа, у Влади истичу да то неће спријечити пад вриједности страних улагања.

- Међународне институције предвиђају пад страних улагања на глобалном нивоу, због компликоване ситуације на политичкој и економској сцени. Такође, због пада цијена нафте, опада профитабилност компанија у екстрактивној индустрији и велики дио њих смањује своје инвестиционе планове. Велики дио страних улагања у РС представљају улагања у овај сектор па је несумњиво да ће оваква кретања неповољно утицати на домаће тржиште - оцијенило је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу.

Нагласили су да се ситуација у земљама из којих долази највећи број страних инвеститора директно одражава на инострана улагања у РС. Највише капитала у Српску стиже из Србије, Русије, Аустрије и Словеније.

- Послије увођења санкција Русији дошло је до наглог пада улагања руских компанија у свијету. Излазак Велике Британије из ЕУ ће се такође знатно одразити на кретања страних улагања компанија из те земље - навели су у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу.

Извршни директор Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац је рекао да пад инвестиција било које врсте доноси проблеме за привреду РС и да се то одражава и на незапосленост и цјелокупну ситуацију у економији.

- Разлоге за пад страних улагања треба тражити у "бијелој књизи" коју издаје Савјет страних инвеститора у БиХ. У њој се понављају препреке за стране улагаче из године у годину, а то су неефикасна администрација, корупција и низ других фактора који спречавају компаније да улажу - навео је Грабовац.

Према првим процјенама благи опоравак у глобалним инвестиционим токовима очекује се 2017, а значајнији пораст страних улагања у свијету тек 2018. године.

Мете инвеститора

Према подацима Централне банке БиХ највећа страна улагања у РС, остварена су у секторима телекомуникација, производње кокса и рафинираних нафтних производа и финансијских услужних дјелатности. Стране компаније одлучују се и на улагање у производњу базних метала те вађење угља и лигнита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана