Страх од новог поскупљења пелета пуни котловнице

Данијела Бајић
Страх од новог поскупљења пелета пуни котловнице

БАЊАЛУКА - Након вишемјесечних проблема који су мучили произвођаче пелета у БиХ, њиховим мукама се назире крај јер је потражња за овим енергентом за наредну сезону, како на домаћем, тако и на иностраном тржишту већ почела.

Представник произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић истакао је за “Глас Српске” да је у протекла два-три мјесеца па и више тржиште било готово мртво, јер су купци чекали да цијене овог енергента додатно падну.

- Цијене пелета тренутно се крећу од 500 до 560 марака по тони и једноставно је немогуће ићи испод тога - казао је Ивановић.

Иако због лошег времена гријна сезона још није завршена, Ивановић додаје да се потражња за пелетом за наредну сезону полако буди, а главни разлог јесте страх од евентуалног недостатка, али и новог поскупљења.

- Цијене овог енергента су ове године више за од 50 до 100 марака у односу исти период лани, јер је све поскупјело од струје до шуме, али свакако су ниже у односу на јесен - рекао је Ивановић.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду пропуштена је значајна могућност да се домаћи произвођачи позиционирају и остваре добит на ино-тржишту због забране извоза.

- Произвођачи су били у значајним губицима због чега су смањили производњу, док су неки чак и стали јер су сматрали да је непотребно, с обзиром на то да не постоји потражња, а при томе је и зима била блага - рекао је Ивановић.

Сувласник србачке фирме “Енса” Горан Мандић каже да, као и сваке године, становници у ово доба почињу с набавком пелета.

- Код нас се на испоруку пелета чека од мјесец до мјесец и по. Купци су научили на квалитет и то чекање им не игра неку велику улогу - казао је Мандић и додао да је задовољан потражњом пелета, који код овог произвођача кошта 550 КМ по тони.

У дрвној индустрији “Караћ” из Лакташа кажу да је тона пелета 480 марака без ПДВ-а, те су становници полако почели да се снабдијевају овим енергентом за наредну гријну сезону.

- То су углавном сталне муштерије које вјерују у квалитет нашег пелета - казао је власник Станко Караћ.

Извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор Муриса Марић каже да у страху од новог поскупљења и несташице, али и генерално ситуације, грађани на вријеме крећу да се обезбјеђују огревом.

- Приликом куповине пелета свакако треба да се обрати пажња на квалитет јер је могуће да је дуго стајао због проблема око извоза - рекла је Марићева.

Додала је да су цијене пелета и даље превисоке те да за двије-три тоне овог енергента треба издвојити између 1.500 и 2.000 марака, што, како каже, није мала цифра посебно за пензионере који једва крпе крај с крајем.

Дрво

Предсједник Удружења дрвопрерађивача дрвних сортимената ниже вриједности РС Ђорђе Бркић каже да је потражња за цијепаним дрветом равна нули.

- Дрва има на претек, а купаца ни за лијека. Надам се да ће, како вријеме одмиче, потражња кренути јер цијене у наредном периоду могу бити само више, никако ниже. Цијена палете огревног дрвета тренутно се креће око 250 марака - казао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана