Штедња предузећа све тања

Маријана Миљић Бјеловук
Штедња предузећа све тања

БАЊАЛУКА - Депозити приватних предузећа и друштава у РС пали су за 120 милиона марака или 13 одсто у првом кварталу ове године у односу на крај 2019, а привредници истичу да је главни разлог за то епидемија вируса корона због које су морали повлачити новац из банака како би одржали пословање и измирили пристигле обавезе.

У документу “Макроекономски показатељи РС” наведено је да су укупни депозити на крају марта ове године износили 6,204 милијарде марака те да су за три одсто мањи у односу на крај 2019. године.

- У секторској структури депозита и даље су најзначајнији депозити грађана са учешћем од 58,5 одсто у укупним депозитима. Укупна штедња грађана, укључујући и текуће рачуне, на крају марта износила је 3.448 милијарди марака и има стопу пада од 1,4 одсто у односу на крај 2019. године - наведено је у документу који је објавило Министарство финансија РС.

Док депозити приватних предузећа и грађана падају, с друге стране, раст је забиљежен код депозита јавних и државних предузећа и то у износу од 47,8 милиона марака или по стопи од 17 одсто.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да су привредници у Српској већ почетком године доведени у проблеме због пандемије вируса корона те да их је управо та ситуација приморала да подижу уштеђевину из банака.

- То је био једини начин да исплате рачуне који стижу на наплату, али и измире обавезе према радницима. Због тога је и очекиван већи пад депозита код приватника. Управо из то­г разлога ми смо стално инсистирали на томе да се обезбиједи новац за додатну ликвидност предузећа како преко Гарантног фонда РС, тако и путем увођења мораторијума, али и пласирањем нових кредита - навео је Тривић који очекује да депозити предузећа падају и у другом кварталу ове године, али мањим интензитетом него на почетку године.

Исти став дијеле и економисти који наводе да су новац који су предузећа чувала у банкама почели да повлаче још почетком године.

- Пословна активност није ишла узлазном, већ силазном путањом, због чега су депозити коришћени за покривање обавеза - рекао је члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја.

Када је ријеч о депозитима грађана, Љубоја наводи да ће они који буду могли да сачувају штедњу то и урадити.

- Психолошки моменат и страх натјераће људе да мање троше. Они који немају новца биће принуђени да подижу кредите. У свему овоме профитираће банке захваљујући ненамјенским кредитима - навео је Љубоја те додао да такву ситуацију можемо да очекујемо све док не дође до повећања привредне активности и опоравка дјелатности које су највише страдале у епидемији.

Кредити

У документу “Макроекономски показатељи РС” наведено је и да су кредитне активности банкарског сектора у првом кварталу биле усмјерене ка грађанима те приватним предузећима и друштвима.

- Кредити приватних предузећа на крају марта износили су 1,889 милијарди КМ и мањи су за пет одсто у односу на крај 2019. године. Кредити грађана у истом периоду износили су 2,494 милијарде КМ и биљеже пад од осам милиона КМ или по стопи од 0,3 одсто - наведено је у документу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана