Стечајна маса „Униса“ тешка свега 48 милиона КМ

Милијана Латиновић
Стечајна маса „Униса“ тешка свега 48 милиона КМ

ДЕРВЕНТА - Процијењена вриједност пописане имовине у дервентској Фабрици цијеви у стечају је око 48 милиона марака, што по свему судећи неће бити довољно да се намире сви који су стали у ред за наплату од “Униса”.

Стечајни управник “Униса” Лазо Ђурђевић рекао је за “Глас Српске” да су процјенитељи завршили посао на терену, те да је коначно позната вриједност стечајне масе.

- Иако је процјена завршена ништа даље не можемо радити због тренутне епидемиолошке ситуације и мјера које су на снази. Окружни привредни суд у Добоју не може да закаже рочиште јер је дозвољено максимално 50 особа у затвореном простору, а нас је много више тако да је питање када ћемо добити термин - рекао је Ђурђевић.

Истакао је да процијењена вриједност имовине од око 48 милиона марака сигурно неће бити довољна, а у првом реду намириће се банке које имају хипотеке.

- Требало би много новца више, али је тешко да сада говорим о цифрама прије него што буде одржана Скупштину - рекао је Ђурђевић, подсјетивши да су на адресу некадашњег привредног гиганта стигле 84 пријаве потраживања повјерилаца који чекају наплату дуговања.

Представница повјерилаца из реда радника “Униса” Радослава Миланковић каже за “Глас Српске” да запослене много више брине то што Влада Српске још није донијела рјешење о социјалном збрињавању радника.

- Имали смо обећања бивших министара рада да ће нам радни стаж бити увезан и сва права призната, али то се ни до дан данас није догодило. Апелујем на надлежне да стану на страну радника како би они који су стекли услове за пензију могли да остваре то право - рекла је Миланковићева и подсјетила да су радничке књижице закључене за свих 114 радника “Униса”.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да до половине идуће седмице очекује састанак са министром привреде и предузетништва РС Вјекославом Петричевићем како би био реализован договор у вези са рјешавањем проблема радника “Униса”.

- План је да се уплати око један одсто за запослене који користе права са бироа те да се за 12 радника који су стекли услове за пензију уплате доприноси. Министарство ће поднијети захтјев Влади да се уплати укупно 243.000 марака за рјешавање тих проблема - рекао Пеулић.

Захтјев за стечај “Униса” почетком прошле године поднијела је Нова банка Бањалука, која је повјерилац у том предузећу. Након тога је суд у априлу донио рјешење којим је покренуо претходни поступак за утврђивање услова за покретање стечаја, а за привременог стечајног управника тада је именован Лазо Ђурђевић. Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра прошле године.

ИГА

Проблеми у “Унису” трају годинама, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, дуговања је требало да буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана